Boszorkánykonyha

Mikulás legendája

Mikulás legendája

A Mikulás alighanem az egyik legrejtélyesebb figura, akiről számtalan legenda, és kizárólag szép történet terjeng - elsődlegesen a gyermekek között -, ám valójában csak kevesen tudják, hogy ki is az a Mikulás, illetve honnan eredeztethető az ő története.      

Varázslatos kalendárium: Vízkereszt avagy a  három királyok ünnepe

Varázslatos kalendárium: Vízkereszt avagy a három királyok ünnepe

  „Három királyok elindulának, Aranyat, tömjént, mirhát osztogatának  Örvendezzünk és vigadjunk  Új királynak hálát adjunk! Jézusnak ajánljuk!"       Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a negyedik századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet is. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézusnak a Jordán vizében történt megkeresztelkedéséről. Ez utóbbi emlékére kezdetben az egyház e napon szentel vizet a templomban.        

Amikor fájdalmas az élet...

Amikor fájdalmas az élet...

Életünk nehezebb pillanataiban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy életünk jó vagy rossz alakulásáért mások felelősek: a párunk, szüleink, gyerekeink, főnökünk... Hisz őket nem tudjuk megváltoztatni. Ilyenkor adjuk ki életünk irányításának lehetőségét a kezünkből. Pedig ki tudná jobban képviselni érdekeinket, mint mi saját magunk:” Itt vagyok, ezt akarom, és megküzdök érte!” Sajnos ezt a hozzáállást nagyon nehéz követnünk, nap, mint nap. Hiszen olyan rohanó világban élünk, amikor meg kell felelnünk maximálisan az életünk minden területén. Elfáradunk, kiégünk és a kezdetben lázasan tervezett céljaink, vágyaink elvesztik jelentőségüket. Néhány olyan leckét szeretnék megosztani a legnagyobbak közül, amelyekről úgy gondoltam, hogy a lehető legnagyobb jelentőséggel bírnak és talán mindannyiunknak segítséget nyújtanak abban, hogy boldogabb teljesebb életet élhessünk.    

Anyának lenni...   Idézetek az anyai szeretetről

Anyának lenni... Idézetek az anyai szeretetről

Május első vasárnapja Anyák napja. Ezen a különleges napon virággal, ajándékkal kedveskedünk Édesanyánknak, Nagymamánknak. Anyának lenni csodálatos és leírhatatlan érzés: felelősséget vállalni, feltétel nélkül szeretni egy életen át. Ebből az alkalomból összegyűjtöttem néhány szép idézetet az anyai szeretetről, így köszöntve az Édesanyákat, Nagymamákat!

Varázslatos kalendárium: Májusfa a szerelem ajándéka

Varázslatos kalendárium: Májusfa a szerelem ajándéka

Május első napja, nemcsak a majális és a ballagások miatt fontos, hanem a hónaphoz kötődő népszokások: a májusfa állítás és a május kosár miatt is. Ilyenkor vihetnek ugyanis a férfiak a kiszemelt hölgynek fákat vagy kosarakat, jelezve ezzel udvarlási szándékukat. A fiatalság tavaszi örömünnepe május elseje, a májusfa állításának ideje.A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék

Varázslatos kalendárium:  Sárkányölő Szent György legendája

Varázslatos kalendárium: Sárkányölő Szent György legendája

Nézd meg a fehér és rózsaszín virágos fákat, a rügyeket, a sárga aranyesőt. Színes lett a világ és illatos. Érzed? Ez nem csupán virágillat, hanem az újjászületés mámora." (Müller Péter)   Április hónapot a néphagyomány Szent György havának nevezi, április 24.-e, pedig sárkányölő Szent György ünnepe. A néphagyomány e naptól számítja az igazi tavasz kezdetét. Idén az úgynevezett fehérvasárnap szintén április 24-ére esik. Hűsvét második vasárnapjaként is emlegetik. A fehér vasárnap név alapja, hogy a nagyszombaton megkeresztelkedett hitújoncok mától egy hétig fehér ruhát viseltek. Ma szokás volt még a mátkálás, illetve a komatál küldés. A mátkálás a fiatal lányok örök barátságának megkötése volt, míg a komatál küldésekor gondoltak az illető családra egy tálnyi finomsággal. A farsang óta férjhez mentek ma a mennyasszonyi ruhájukba mentek a templomba, de már nem viselték a fátylat.


Rólunk mondták

További vélemények