Úgy, ahogyan Ő szeret... (A szerelmes Kos)

Nincs két egyforma ember, hiszen mindenki saját egyedi, különleges módján éli meg az érzelmeit, az életünkben pedig sok bonyodalmat okoz a szerelem. A hétköznapjainkban van, aki ezt az érzést sodródva, öntudatlanul, boldogan, a kevésbé szerencsések gyötrődve élik meg. A szerelem érzése ösztönkésztetéseink alapján jön létre, és azokat ritkán vagyunk képesek értelmezni a tudatos énünkkel. Az ösztöneink pedig velünk született bonyolult viselkedésmódjaink. Az asztrológia segítségünkre van abban, hogy megérthessük a bennünk zajló lelki folyamatok hátterét, az égitestek hatásán, jelentésén keresztül. Képes feltárni tudattalanunk, árnyékszemélyiségünk működését, ezáltal rávilágít a bennünk zajló érzések és ösztönkésztetéseink működésére.

Az asztrológia tudományát segítségül hívva nézzük meg, hogyan szeret a Kos?


Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 3.93 / 1948 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

 

A szerelmes Kos

 

A Kos a szerelemben éppolyan, amilyennek elképzeljük: a fényes páncélzatú lovag vonzalma nemes érzelem, nem fukarkodik vele, nem szeret csupán félszívvel. Azonban gyakran szerelmes egy fényes eszményképbe, ahelyett, hogy egy valódi hercegnőért, hercegért rajongana, aki esetleg kissé zavartan nézi a tiszteletére rendezett véres lovagi tornát. Számára a szerelem okozta öröm inkább a megszerzés időszakát jelenti, mintsem a cél elérését.

 

Láttál már középkori falikárpitot vadászjelenettel? Épp a vadat űzik, kürtök, kutyák, csodálatos paripák, csúcsos fejfedőjű hölgyek... ám magát az elejtést sosem ábrázolják. Miért is tennék, hiszen az oly unalmas, banális lenne. Ha a nemes vad elesik, űzői megeszik a húsát, vagy trófeáját a falra akasztják. A vadász már az elejtés pillanatában a következő hajtásra gondol. Némely Kos ezt a mintát követi érzelmi kapcsolataiban is, így jó, ha a szenvedélyes vadász közeledtét egy kissé tartózkodóan szemléljük. Ismernünk kell a játékszabályokat.

 

A lovag szerelme, ez a nemes érzelem az emberi kapcsolatok rituális formája. A jóképű vitéz mindig egy elérhetetlen hölgybe lesz szerelmes, akit valóban megszerezhetne, azok a való életben veszik körül, lehet, hogy épp a felesége az. De ők nem számítanak, mert igaz szerelemmel azt imádja, akit el nem érhet soha. Verseket ír neki, miniatúrákat fest, szerenádot ad, szinte az összes romantikus kelléktárat beveti, hogy a hölgy egy rózsát dobjon neki az erkélyről, hosszú órákon át sóvárogva mered a holdra, erdőkben bolyong, bágyadt melankóliában. A hölgy színeit viseli a lovagi tornán, és akár életét is feláldozná, hogy megmentse a bajba jutott kedvesét. Végül elnyeri a hölgy szívét, de hogy ezt követően mi történik, arról soha nem hallunk.

 

                    

 

A Kos tud hűséges társ lenni, képes a tartós kapcsolatra, de ha ez a viszony túlságosan változatlan, vagy nem elég kihívást jelent a számára, idővel türelmetlen lesz. Ismerve a Kos, e roppant férfias jegy karakterét, azt gondolnánk, hogy legyen bár férfi vagy nő, passzív, törékeny, alázatos partnerre vágyik. Nos, tévedünk. Bár gyakran ez is előfordul, de az ilyen kapcsolatok csupán ujjgyakorlatok a számára. A Kos akkor állapodik meg, ha olyan partnerre lel, akit nem tud teljesen uralni. Alázatos lelkek, óvakodjatok! A Kos született romantikus, hasonlóan a két másik tűzjegyhez, az Oroszlánhoz és a Nyilashoz. A szerelem prózai oldala nem igazán érdekli, például nem különösképpen szívesen sütöget kedvesével a kerti grillen. Ám, ha a grill a hófödte Alpok egy megközelíthetetlen lejtőjén álló kalyiba előtt áll, a mentőcsapatok pedig csak három nap múlva érnek oda, máris szívesen részt vesz a mókában. Ha a dolgok belezökkenek a megszokott kerékvágásba, a Kos (férfi és a nő egyaránt) ásítozni kezd. Úgy tűnhet, szinte lehetetlen állandó izgalmat és ösztönzést biztosítani Kos társunk számára.

 

Ez nem azt jelenti, hogy mi magunk kínáljuk az izgalmakat, inkább azt, hogy ne próbáljuk visszafogni késztetését az újabb kihívásokra és kalandokra, legyenek bár azok testi vagy szellemi izgalmak. Éljük a saját életünket, legyen saját érdeklődési körünk, hogy ne érezzük, hogy minden porcikánkat birtokolja, mert abban a pillanatban elindul a kapcsolat erjedése. Mindenesetre unatkozni nem fogunk, hacsak társunk nem befelé forduló, önemésztő Kos, sőt, még így sebzetten is kínál izgalmakat, hiszen neurózisa, érdekes, és igazi kihívást jelenthet. Ha nyugodt, elégedett társra vágyunk, tartózkodjunk a Kos társaságától, hiszen őt elsősorban a kaland érdekli. Válasszunk inkább a Bika vagy a Rák jegyű szülöttek közül, különben csúnyán megégethetjük magunkat.

 

A Kos férfi

 

A Kos férfi a lovag ősképe, igazi hímsoviniszta, akit alaposan fejbe kell kólintani, hogy észrevegye, túlzott védelmezése és tolakodása nincs ínyünkre, hogy mi is képesek vagyunk megvédeni magunkat. Sok nő nem is akarja megvédelmezni magát, vagy elég okosak ahhoz, hogy ezt észrevétlenül tegyék, és így nem sebzik fel törékeny önérzetét. Kétségtelen, hogy egoját tojáshéj védi. Igazi férfi, igazi macsó. Gyakran úgy érzi, akkor is fenn kell tartania ezt a látszatot, ha belül nincs minden rendben: a lovagok is elfáradhatnak, sérülékenyek, fájhat valamijük, de ezekről sosem hallunk tőle. Sir Lancelot ábrázolásai között egyet sem találunk, amelyben a dicső lovag megfázással küszködik, és kényeztetni kell.

 

Gyakran túlfeszíti a húrt, hogy fenntartsa a rettenthetetlen férfi imázsát. Jót tenne, ha egy kicsit megpihenne, és felismerné, hogy ő maga is ember, de ezt nehezen ismeri el, hiszen a mítoszok mesés világában él. Képes arra, hogy egyszer nagylelkű gesztusokat tegyen, amelyek kikezdhetetlen költőiséggel áradnak, máskor azonban nyers és érzéketlen lesz, és belegázol mások érzéseibe. Ha rossz a kedve, gyakran fel sem fogja, hogy más, érzékenyebb embereket milyen mélyen megbánthat, ha pedig képzelt lova nyergébe pattan, elvárja, hogy mindenki más komoly arccal, saját céljait félretéve bámulja őt. Ha mi is hiszünk az álmaiban, odaadó barátunk lesz, aki örökké védelmezni fog minket. Gyakran azonban furcsa érzésünk támadhat, mert a Kos férfi által imádott istennőről vagy hercegkisasszonyról kiderül, csupán egy fénylő látomás. Hiába mondjuk neki, hogy mi is emberek vagyunk, önálló gondolatokkal, akár a falnak beszélnénk.

 

   

 

Hajlamos a nő eszményképét imádni, amit azonban valóságosnak lát. Az adott nő egyéni tulajdonságait nem mindig könnyű pontosan feltérképezni, a Kos pedig jellemzően a nőies nő sztereotip változatáért rajong,ahogyan önmagát is a macsó szerepben képzeli el a legszívesebben. Nehéz visszarángatni a földre, hogy lássa, két hús-vér ember valódi körvonalai emelkednek ki a legendák ködéből. Néha pedig, ha túlságosan tüzes Kossal van dolgunk, a valódi emberi alak zavaróan is hathat a számára, és elmenekül előle, újabb vitézi kalandok felé. Könnyebb egy ideált szeretni, mint egy igazi nőt, hiszen hús-vér asszonyra egyéniségként kellene tekintenie.

 

Ehhez le kell lassítania, gondolkodnia és alkalmazkodnia kell, ebben azonban, mint azt korábban említettük, nem igazán jeleskedik. Számára a szenvedély és a romantika éltető erőt jelent, de ő nem hétköznapi szerető, inkább egy Casanova vagy Don Juan. Ezt az attitűdjét tisztelnünk kell, és jó, ha ezzel játszunk. Ha a valóság túlságosan rátelepszik a mindennapjaira, a tüze kihunyhat, szelleme elfásulhat. A Kos szereti a nőt ledönteni a lábáról. Teheti ezt egyszerűen, testi erővel, vagy kifinomultan, szellemi síkon. Szereti, ha Pygmaliont játszhat, megváltoztatja, újrateremti a nőt, beletölti saját gondolatait, táplálja szellemének lángját. Szereti azt hinni, hogy egy formátlan agyagtömbből istennőt formázhat.

 

Egy harcos feminista számára mindez dühítő lehet. Ha önképünk zavaroktól mentes, és ezt bizonygatnunk kell, ez a játék szórakoztató, bűbájos élmény is lehet ugyan, valami mégis idegesít benne. Ha az általa átformált nő szerepét játsszuk tovább, elégedett lesz, ám, ha olyan tulajdonságokat mutatunk, amelyek az ő terveiben nem szerepeltek, sértve, sőt fenyegetve érzi magát. Az igazság az, hogy a Kos igen sebezhető jegy, ha a nőkkel való kapcsolatról van szó.

 

Clint Eastwood a mozivásznon a kemény, de érzékeny hőst alakítja, aki erős, de költői egyszerre, legyőzi a rosszfiúkat, de gyengéd a hölgyekhez és az állatokhoz, és örömmel szívja be a mezei virágok nyári illatát. Egy bajba jutott hölgy álcája mögé bújt ledér nő azonban, aki oly törékenynek, zaklatottnak és kétségbeesettnek látszik, mindent összezavar. A nő valójában csak a főhős pénzére vágyik, majd gyorsan távozik a színről. Eastwood csalódott tekintette a film végén roppant jellemző Kosra. Mégis ő a hibás, hiszen elvakultsága miatt nem tudta megítélni a nő valós értékét.

 

Épp e sebezhetősége okozza, hogy gyakran túl keményen bánik a nőkkel, ez a paradoxon mindegyik tűzjegy sajátja, de a Kosra különösen igaz. Egy kiváló tulajdonságát azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni: szereti a változást, és önmagát is szívesen alakítja. Néha arrogáns, sértődött és morcos, de sosem önelégült. Ha megérti, hogy egy kapcsolat állandóan fejlődik, változik, és állandó odafigyelést igényel, örömmel vesz részt benne. A fényes páncélba bújt lovag, pedig legjobb oldalát mutatja majd. Sajnos manapság az ilyen odaadó lovagiasság ritkaságszámba megy.

 

A Kos nő

 

Abban a világban, ahol Jeanne d’Arcot megégetik, nem könnyű nőnek lenni. Az a szemlélet, amely az akkori máglyát lángra gyújtotta, még ma is él. Ha az orléans-i szűz kortársainak véleményét, visszaemlékezéseit olvassuk, feltűnik, hogy mi volt az, ami bosszantotta őket a hősies lányban. Nem karizmája, legendás élete, elképzelései, vagy jóstehetsége volt számukra dühítő, hanem az, hogy ragaszkodott hozzá, hogy férfiruhát viseljen. Szinte mindegyik írásos véleményben megtaláljuk e kitételt, Jeanne d’Arc bűnei közül azt, amelyet semmiképpen nem tudtak neki megbocsátani. A Kos nő legyen bármilyen nőies, gondos feleség vagy anya, szintén hősies csatákra vágyik. Kihívás kell neki, ösztönzés, egy követendő eszme, egy elérendő cél. Szüksége van arra is, hogy érezze, tevékenységével a változást és fejlődést segíti elő, még ha kis mértékben is.

 

A Kos nők született vezetők, mert erejük, bátorságuk, közvetlenségük és meggyőződésük tekintélyt és karizmát biztosít a számukra, ők a cselekvés emberei. Ne várjuk, hogy csendesen üldögéljenek az írógépnél, vagy egész nap a konyhában süssenek-főzzenek. A világ csak mostanában válik képessé arra, hogy befogadja az ilyen nők tiszta tüzét. Korábbi asztrológiai leírások a Kos nők férfias jegyeit hangsúlyozták, úgy, mintha azok alapvető nőiességéből bármit is elvennének. Ő persze gésa, aki szerelmének minden vágyfantáziáját kielégíti.

 

Nem simulékony, alázatos, nem üres vászon, amelyre a férfi kivetítheti álmait, nem marad néma, és nem mosolyog édesen, ha társa kibírhatatlanul viselkedik. Inkább vitába száll, kiabál, hisztizik, kiront a házból, vagy teljesen elfordul, és saját karrierjére, életére összpontosít. Jól teszi, mert ez a tüzes, talpraesett karakter eleget szenvedett már a társadalmi elvárások rá nehezedő súlya alatt. A Kos nő nem klasszikus anyatípus, lévén a Mars az uralkodó bolygója, energiái másfajta alkotás irányába mozdulhatnak el. Odaadó anya, de türelmetlen, és ahogy a gyermekek felnőnek, inkább jó társ, barát lesz a számukra.

 

                             

 

A Kos nőből hiányzik a csendesség, nehezen viseli a zajt és a felfordulást, amely a gyermek életének korai szakaszát jellemzi. Hajlamos kissé kemény kézzel terelgetni a gyermeket, ha az a szülők által kijelölttel ellenkező irányba indul, megvan azonban benne az az erény, hogy saját életét nem gyermekein keresztül szeretné megvalósítani, ez pedig felbecsülhetetlen értékkel bír, mert nem befolyásolja a gyermek pszichéjét, így az a maga útját járva fejlődhet. Vannak persze kivételek, ilyenkor a Kos nő jobban játssza az úrnő, mint a feleség szerepét. Ez azért lehet így, mert kapcsolataiban romantikára és kihívásokra vágyik. Néha pedig makacsul ragaszkodik a függetlenségéhez, és valószínűbb, hogy egy olyan, könnyen uralható társat vonz magához, aki pedig épp Jeanne d’Arc-ot keresi.

 

Kapcsolataiban nehézséget jelent versengésre való hajlama. Nem pusztán kihívásnak tekinti a férfit, hanem versenytársnak, a kivagyiság azonban komoly gondot okozhat, ahogyan veleszületett énközpontúsága is. A Kos nő esetében nem rosszabb a helyzet, mint a Kos férfiaknál, de úgy tűnik, a férfi egója kevésbé felkészült egy Kos támadásra, mint a nőé, amely már évezredek óta gyakorolja ezt a kivédési technikát. Hajlamos arra, hogy megpróbálja birtokba venni és megváltoztatni szeretett társát. Ez a fajta beavatkozás, más néven: önkényesség, egyeseket szórakoztat, másokat feldühít. Ízlés dolga, illetve attól függ, mennyire tudjuk ezt a helyzetet termőre fordítani. Jobb, ha küzdünk ellene, mert a Kos a párbaj híve, de a ravasz utalásokkal, oldalvágásokkal és túlságosan kifinomult érzelmi ráhatással nem tud mit kezdeni.

 

Gyakran védtelen a selyemkendőbe csomagolt szögesdróttal, a burkolt rosszindulattal szemben, ezért szívesebben fogadják barátjuknak férfiak, mint nők. Igaz, jobban is kedveli a férfiak társaságát, hiszen rejtett gonoszság a finoman szőtt féltékenység beárnyékolja a nők közötti barátságokat, míg férfiak között mindig ott az új kihívás és a flörtölés esélye. A Kos nő nemes, ahogyan a lelke is az, a fent felsorolt okok miatt roppant nehéz vele együtt élni. Míg az oroszlán nő királynőt alakít, a Nyilas pedig hetérát, a Kos képes a teljes odaadásra. Harcol, dolgozik szeretteiért, nekik szenteli energiái jó részét, hisz bennük, ösztönzi őket, a harcmezőn egy vonalban küzd a marcona férfiakkal, akik kényeztetésre vágynak jobb, ha meg sem közelítik. Ha Te egy olyan férfi vagy, aki vonakodik csodálattal és tisztelettel rajongani egy erős nőért, keresgélj más csillagjegyek között. Előfordulhat, hogy találsz maghoz illő párt, de sokat is veszíthetsz.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények