Úgy, ahogyan Ő szeret... (A szerelmes Bak)

Nincs két egyforma ember, hiszen mindenki saját egyedi, különleges módján éli meg az érzelmeit, az életünkben pedig sok bonyodalmat okoz a szerelem. A hétköznapjainkban van, aki ezt az érzést sodródva, öntudatlanul, boldogan, a kevésbé szerencsések gyötrődve élik meg. A szerelem érzése ösztönkésztetéseink alapján jön létre, és azokat ritkán vagyunk képesek értelmezni a tudatos énünkkel. Az ösztöneink pedig velünk született bonyolult viselkedésmódjaink. Az asztrológia segítségünkre van abban, hogy megérthessük a bennünk zajló lelki folyamatok hátterét, az égitestek hatásán, jelentésén keresztül. Képes feltárni tudattalanunk, árnyékszemélyiségünk működését, ezáltal rávilágít a bennünk zajló érzések és ösztönkésztetéseink működésére.
 
Az asztrológia tudományát segítségül hívva nézzük meg, hogyan szeret a Bak?

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 3.84 / 711 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

A szerelmes Bak
 
Nem könnyű a Baknak kapcsolatban lenni, ami nem meglepő, hiszen az irányítás nagyon fontos számára, és sok időbe telik, mire leveti a páncélját és ellazul. Olyan régóta viseli már, hogy valószínűleg be is rozsdásodott, és szinte hallani, ahogy nyikorog, amikor végre leteszi. Bármennyire szerelmes egy Bak, mindig rejtve marad a lelkének egy kis része, amelyet az önfegyelme sosem enged felfedni. Gyakran magának való, elszigetelten él a saját kis birodalmában, és olykor még mások együttérzésére vagy segítségére sem tart igényt, ha bajban van, köszöni szépen, ő majd megoldja magának a helyzetet.
 
Nehéz a Bak kedvében járni, ő viszont gyakran tesz másoknak szívességet, és pontosan tudja, hogy hogyan kell “adni”, elfogadni viszont már sokkal kevésbé tud. Hihetetlenül büszke, és szörnyen fél attól, hogy kiszolgáltatott vagy függő legyen másoktól. Egyik Bak sem viseli jól az olyan helyzeteket, amelyek felett nincs uralma. Ha sikerül feltörni a kemény héjat, akkor láthatjuk, hogy a Bak a lelke mélyén titkon romantikus alkat, ebben hasonlít a többi földjegyre. Ez a romantikusság azonban soha nem szólhat bele a döntéseibe. Inkább feláldozza a romantikus szerelmet egy biztonságos, jól szituált partnerkapcsolatért. Ha túl korán házasodnak, akkor gyakran a biztonságot és az anyagi hátteret veszik figyelembe, és előfordul, hogy megbánják a választásukat. Alig találhatunk olyan Bakot, aki képes mindent eldobni a szerelemért, inkább eldob mindent a családjáért vagy a kötelezettségéért. A házasság nem mindig szerelmen alapul számára, és biztos, hogy nem kizárólag ez lesz az alapja.
 
 
A Bak, helyesnek tartja a régi idők házasságait, amelyekben évek során tanulták meg szeretni és tisztelni egymást az emberek, válásról pedig szó sem lehetett. Képzelhetjük, hogy a Halak, az Oroszlán vagy a Nyilas, hogy viselne egy ilyen szervezett házasságot. A Bak viszont komolyan veszi a fogadalmait, és biztos akar lenni abban, hogy sikeres lesz a “vállalkozása”. A legtöbb Bak vagy nagyon hamar házasodik, ilyenkor egy második apát keresnek maguknak, vagy ők játsszák el ezt a szerepet, vagy nagyon későn házasodnak, csak miután alaposan megvizsgálták a lehetőségeiket, hirtelen felindulásból azonban szinte soha. Ez nem feltétlenül rossz tulajdonság. A Bak nagyobb értéket tulajdonít a mély tiszteletnek, kötelességnek, hűségnek, és a családi kötelékeknek, mint egy néhány hónapos nagy szenvedélynek. Ez nem azt jelenti, hogy képtelen a szenvedélyes szerelemre, ne felejtsük el, hogy egy földjegyről van szó, akit erős szexualitás és ösztönösség jellemez. Ezen oldalukat azonban gyakran távol tartják a komoly kapcsolatoktól, mivel nem bíznak a szenvedélyben.
 
Ha egy Bak jegyű szülöttel kerülünk kapcsolatba, el kell fogadnunk azt a tényt, hogy előbb-utóbb megpróbálja átvenni az irányítást. Nehezen viseli a behódolást, a megalázást, vagy a kivagyiságot, ha megsértjük a büszkeségét, vagy az önbecsülését, rengeteg időbe telik, mire megbocsát, és még több időbe, mire elfelejti. Mivel két lábbal áll a földön, és nagyon fegyelmezett, ezért gyakran nehezére esik nyugodtan kifejezésre juttatni a vonzalmát, a szeretetét. Lehet, hogy soha nem derül ki számunkra, hogy milyen mély szeretet van benne irántunk. Általában azokhoz vonzódik, akik mellett el tud lazulni, az extrovertált, érzelmes típusokhoz, a felelőtlen, játékos természetű emberekhez. Ugyanaz a késztetés tesz rengeteg Bakot vallásos keresővé, ami olyan emberek közelébe sodorja, akik képesek előhozni a romantikus oldalukat. A realista és gyakorlatias felszín mögött mindenféle fantáziakép rejlik, de erről nem valószínű, hogy valaha is beszélne másoknak.
 
A Bak nagyon fél a káosztól, ezért is igyekszik gyakran távol tartani magát a misztikus, természetfeletti dolgoktól, vagy saját tudattalan, ismeretlen mélységeiktől. Egy érzelmi kitörés, vagy egy irracionális tapasztalat nagyon sebezhetővé és zavarttá tenné, viszont mégis ezeket a minőségeket keresi a partnereiben. Olyan emberre vágyik, akin keresztül megtanulhat bízni azokban a dolgokban, amelyekben saját magában vagy az életben nem mer bízni. Tehát, ez az idős/fiatal férfi vagy nő olyan társat keres, aki képes felszabadítani a benne élő gyermeket, egy ilyen kapcsolat gyógyító hatással van rá, és előhozza kreatív képességeit. Ezzel csak annyi a gond, hogy amikor talál egy olyan embert, aki megszemélyesíti az élet tüzes oldalát, akkor ő gyakran felveszi a szigorú szülő szerepét, ami inkább elfojtja benne a spontaneitást. A szülői hangvétel igen fojtogató lehet, ha a másik fél kapja a gyerek szerepet egy ilyen helyzetben, nem beszélve arról, hogy korlátozó is. A Bak valójában a benne élő nyughatatlan, ingatag gyermeket próbálja korlátozni, aki felrúgja a terveit, és magára vonja a világ figyelmét.
 
A Bak jellegű “szülő-gyerek házasság” (és általában mindkét oldalt megtapasztalja a kapcsolatban, a gyermeket fiatalon, a szülőt pedig idősebb korban) egyaránt lehet építő vagy romboló. Ha megkeseredett ember válik a Bakból, akkor egy életfogytiglani börtönt teremt spontánabb természetű partnerének, saját maga pedig egyre gyanakvóbb és bizalmatlanabb lesz. Az is előfordulhat viszont, hogy a Bakra jellemző szigor és merevség felenged a szeretet által, és megtanulja, hogy az életben elengedhetetlen a bizalom. Ha a gyanakvó Bak képes ezt meglépni, akkor a világ valóban a lábai előtt hever, és elkezdheti élvezni munkája gyümölcsét. A Bakra minden más jegynél inkább jellemző, hogy számára az élet és gyakran a szeretet 40 éves korában kezdődik.
 
A Bak férfi
 
Ha 20 éves korában találkozunk a Bak férfival, akkor valószínűleg nem látjuk meg benne az igazi Bak jelleget. Ilyenkor még gyakran egy nyughatatlan kereső, aki bizonytalan abban, hogy merre is menjen, vagy egy olyan jövőbeli pozitív kilátásoktól mentes munka mellett kötelezte el magát, amit valójában nem szeret. Ha viszont később futunk vele össze, már a valódi Bakot láthatjuk, aki a célja megvalósításán dolgozik. Azzal mutatja ki a szeretetét, ha megosztja velünk ezt a célt, a mi szeretetünkkel kapcsolatban pedig az az elvárása, hogy minden erőnkkel támogassuk ennek elérésében.
 
A Bak férfi összességében hajlamos a konzervatizmusra, ez azonban nem az élete első felében jellemzi. Először kemény tapasztalatok árán kell tanulnia, ami azt is jelenti, hogy később ugyanazokat a dolgokat ítéli el erkölcsileg, amelyeket fiatalon ő is kipróbált. Érzelmi bonyolultsága, visszafogottsága és biztonságvágya miatt előbb-utóbb egy stabil, tartós kapcsolatot alakít ki, amelyben családot alapíthat. A Bak számára nagyon fontos, hogy legyen fiúgyermeke, mivel a benne élő erőteljes patriarchális jelleg jóllehet imádja a nőket, de a lelke mélyén úgy gondolja, hogy a férfiaknak kell irányítaniuk a világot. A Bak férfiak nem üdvözlik olyan megértően a feminista mozgalmakat, mint sok Vízöntő, Mérleg vagy Halak férfi. Neki konkrét elképzelése van arról, hogy mi az a férfi büszkeség, méltóság és teljesítmény. Ha azt szeretnénk, hogy egy Bak figyelembe vegye a véleményünket vagy a vágyainkat, akkor nagyon diplomatikusnak kell lennünk, ezt végtelenül tiszteli, a lázadást viszont nem szereti. Gyakran valódi apai minőségeket fedezhetünk fel a Bak férfiban. Végtelenül támogató, védelmező tud lenni, és ha azt mondja, hogy “ne aggódj, majd én elintézem”, akkor valóban így lesz. Bölcs és segítőkész, akire bármikor lehet támaszkodni. Ennek az apai oldalnak annyi a hátránya, hogy gyakran csak akkor élvezhetjük a pozitív hatásait, ha készen állunk arra, hogy vállaljuk a segítségre szoruló, tehetetlen ember szerepét, sok Bak férfi ugyanis nem tud mit kezdeni az ügyes, rátermett nőkkel, mivel így nem érzi, hogy ő képviseli az erőt a kapcsolatban.
 
Ennek a helyzetnek az ellenkezője is előfordulhat, ha olyan Bak férfival állunk szemben, akinek nem sikerült jól kezelnie az apjával való kapcsolatát, és tinédzserként lázad ellene, ilyen esetben szokatlan módon a partnerében keresi az apai minőséget. Egészen sok Bak férfi engedi, hogy a barátnője anyagilag támogassa, vagy, hogy ő hozza meg a pénzügyi döntéseket, ők csak hátradőlnek, és eljátsszák a gyerek szerepét az “anya-apa-szeretőjüknek”. Ezzel a különös jelenséggel olyan esetben találkozhatunk, ha a Bak szülött lelkileg nagyon megsérül gyermekkorában. Leggyakrabban azonban a Bak férfi boldogan eljátssza az erős, támogató, szakértő szerepét. Azt is el kell fogadnunk, hogy a Bak férfi számára első a karrier. Ez azt jelenti, hogy ha a cége Budapestről Londonba költözik, akkor meg kell barátkoznunk Londonnal.
 
Az ambíciói az első helyen állnak, még akkor is, ha ennek érdekében el kell költöznie, fel kell adnia a személyes élete kényelmét, biztonságát, és elvárja, hogy a partnere hozzá igazodjon. Ez azt jelenti, hogy két választásunk van: vagy örömmel elfogadjuk a hagyományos férfi-női szerepeket a kapcsolatban, vagy ha függetlenebb típusok vagyunk, akkor megtanulunk lazább kapcsolatban élni Bak partnerünkkel. Ez általában szexuális kapcsolatot jelent, minden egyéb elkötelezettség nélkül, ő ugyanis nem köti olyan emberrel össze az életét, aki nem hajlandó elkötelezni magát mellette és a céljai mellett. Valószínű, hogy belemegy néhány futó kapcsolatba, mire megtalálja azt a nőt, aki zárkózott természete feltárásához képes megadni a szükséges érzelmi támogatást. Nyilvánvaló, hogy egyes nők számára ő az ideális férfi, míg mások számára inkább rémálom. Ahogy az is, hogy egy Bak férfin nem lehet uralkodni, hacsak nem körmönfont érzelmi zsarolással, amit viszont általában még idejében észrevesz, és nehéz fontosabbá válni a saját meggyőződéseinél és elkötelezettségénél. Az eredmény pedig egy olyan férfi, aki tökéletesen megtestesíti a férfi princípium egyik legősibb, legtradicionálisabb formáját.
 
Sok nő jobban szereti azokat az ambivalens férfiakat, akik toleránsabbak a női oldallal, nekik nem tanácsos Bak férfit választani, mert ők a legkisebb mértékben sem ambivalensek. A Bak férfi tudja, hogy mit akar, és ha ez épp Ön, akkor általában nagyon kitartóan küzd azért, hogy végre “megadja magát” neki, és ritkán tér el az eredeti tervétől. Ezt, valaki vagy szereti és tiszteli benne, vagy nem marad vele sokáig, mert szinte lehetetlen megváltoztatni a Bakot, hiszen épp az ő feladata az, hogy alakítsa a világot és önmagát, ezt a feladatot pedig senkinek nem adja át.
 
A Bak nő
 
Nehéz lehet elképzelni egy olyan nőt, aki apai princípiumokat testesít meg, ez azonban nem teszi férfiassá a Bak nőket. Sőt, gyakran van egy olyan női minőség bennük, amilyen az igazi nő a férfiak fantáziáiban. Gondoljunk például Marlene Dietrichre: egyáltalán nem férfias jelenség, a szó szoros értelmében. A tipikus Bak nő kifinomult, érzékeny, figyelmes, sokkal inkább diplomatikus, mint agresszív, a hangja pedig általában csendes, mély, nyugodt.
 
Jellemző rá, hogy ízlésesen, szépen öltözködik, soha nem feltűnően, inkább klasszikusan nőiesen. Tisztában van azzal, hogy egy selyem fehérnemű és egy finom parfüm sokkal hatásosabb, mint egy kékre-zöldre festett haj. Ahhoz is elég okos, hogy ne bocsátkozzon nyílt hatalmi harcokba. Ha akar valamit tőlünk, gyakran előfordul, hogy a másikkal vetteti fel az ötletet, mindezt olyan kifinomult módon intézi, hogy közben biztosak vagyunk abban, hogy ő egy törékeny, tehetetlen nő, aki mellett megmentő hősnek érezzük magunkat.
 
Szegény férfiak..... A Bak soha nem tehetetlen vagy törékeny, minden Bak nő acélozott páncéllal születik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden Bak nő kihasználja a férfiakat. Az igaz, hogy sokan megteszik, és olyan partnert választanak, aki támogatást és biztonságot nyújt nekik, vagy segíti őket a karrierjükben. Láthatatlanul hatalmat gyakorolni a színfalak mögött nos, ez a szerep különösen illik a Bak nőkhöz. Ahhoz elég realista, hogy tudja, sokkal veszélyesebb nyilvánvalóan hatalmat gyakorolni egy kapcsolatban, ezzel csak a társadalom haragját vívná ki, mint “követőnek” látszani. A szeretete és odaadása viszont önzetlen. Az igazság az, hogy a Baknak szüksége van arra, hogy irányítson, és ez ugyanúgy vonatkozik a nőkre, mint a férfiakra. Ha egy Bak nő nem csinálhat karriert, akkor azt az igényét, hogy hasznos legyen, szervezzen, irányítson, általában a családjában éli meg. Ilyen esetben megszervezi az életünket és egyengeti az utunkat, gyakran előnyünkre, néha hátrányunkra, mivel előfordulhat, hogy valójában az ő céljait valósítjuk meg. Az a Bak anya, aki nem élhette ki vezetési ösztöneit, általában a gyermekei életét próbálja irányítani.
 
Egy Bak nőnek fontos, hogy a személyes kapcsolatain kívül is legyen egy olyan terület, ahol kamatoztathatja szervezőkészségét, gondoskodó hajlamát. Szüksége van arra, hogy letegyen valamit az asztalra a világ és a saját szemében, legyen szó akár kreatív törekvésről, akár orvosi, ápoló szolgálat megszervezéséről, valamilyen Bak jellegű foglalkozásról, vagy akár egy bolt vezetéséről. Legyünk óvatosak az olyan Bak nővel, aki semmiben nem gyakorlott, vagy aki nem ismeri fel önmagában ezt a késztetést, mivel tudattalanul, mások által próbálja majd megvalósítani a saját célját.
 
Már említettük a Bak nők azon hatalmát, hogy olyan férfit keressenek, akik eljátsszák számukra az apa szerepét. A Bak nőnek, hasonlóan a Bak férfihoz, gyakran problémás kapcsolata van az édesapjával. Néha találkozhatunk az “apa kedvence” típussal, akinek csodálatra, ajándékokra, törődésre van szüksége, miközben kibontakoztatja elbűvölő, komolytalan, felelőtlen énjét, és a férjén keresztül próbálja megélni a Bak földies jellegét. Az élete egy szakaszában általában meg kell élnie egy krízishelyzetet, előfordulhat, hogy elhagyja a férje, vagy az elkötelezettséggel kapcsolatos problémája olyan sok futó viszonyt eredményez, hogy végül kétségei támadnak saját magával kapcsolatban. Azzal a típussal is találkozhatunk, aki elutasító a szigorú, birtokló vagy hatalmaskodó apjával, majd választ egy olyan férfit, aki hajlandó hozzá alkalmazkodni. Ezután ő játssza az apa szerepét, a lelkében élő nő pedig szenved.
 
Akárhogy legyen is, a Bak nő élete későbbi szakaszában érik meg a jegy melegebb, gazdagabb oldalának megélésére. Az a Bak nő, aki megtanult a saját apjává válni, és megállni a saját lábán, képes arra, hogy a párkapcsolatban kimutassa a gyengédebb, érzékenyebb, gondoskodóbb énjét. A földjegyek női jellege itt mutatkozik meg igazán, valódi érzékenység, nagylelkűség, hűség és odaadás formájában. Ahogy azt már említettük, az élet egy komoly üzlet a Bak számára, az a Bak nő pedig, akinek sikerült túlélnie, és megtanulnia, hogy a saját erőfeszítései által is elérheti a célját, általában bölcsességet és együttérzést is tanult az életben.
 
A Kabbala tanítása szerint például, a Szaturnusz a bölcsesség és a megértés női princípiumát jelképezi, és a Hatalmas Anyaként is említik. Ha a Bak nő egyszer már megtanult bízni a saját erejében, akkor a Bak szív nyugodt vizének mélységeiben levő mély bölcsesség és meglátások átáramlanak a kapcsolatába is, és képes arra, hogy valóban élvezze az életet. Ha egy revütáncosra vágyunk, akkor a Bak nő nem a legszerencsésebb választás. A színfalak mögött még Marlene Dietrich is egy bölcs, fegyelmezett, realista nő volt, aki kemény tapasztalatok árán szerezte meg a tudását az emberi gyengeségről.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények