Totem tükör, avagy a Rákokról kicsit másképp

Mi lehet a növények üzenete, mik lehetnek a ránk váró megoldandó feladataink, mi a Világmindenség üzenete? Mire emlékeztet, óv, segít a totem állat és növény, mely a csillagjegyünkhöz csatlakozik? Mit üzen a kozmosz, milyen tükröt tart felénk a totem állat tulajdonságai által? Vajon ráébred szívünk a magunkkal hozott kincsekre, vagy az elhagynivalókra, amelyek nehezítenek koloncként visszahúznak ebbe a földi létbe? Mit jelent az, hogy totem?

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 0 / 0 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

Utalás arra az eltéphetetlen szálra, ami jelzi az örök összekötettést az ember, a növények és az állatok között. A totem növény lelkileg hat ránk és a megoldandó feladatainkra emlékeztet. A totem állatasn önmagunk rejtett valóját ismerhetjük fel. Az állat pozitív és negatív vonása pedig olyan visszatükrőzödést, hogy a tükörben önmagunkra ismerhetünk.

Fejlődésünket segítheti a totem tükör. Szabó Lajos atya szerint, amióta a tükröt feltalálták, nem szükséges másokon nevetni, bírálni. Ha 200 évig élnénk, akkor is lenne mit dolgozni azon a tükörképen.
 
A Rák nő totem növénye: fügefa
totem állata: kacsa
 

 
A biblia jó és rossz tudás fáját is fügének mondják. (Az almafa a kíváncsiság fája) Jelentheti a termékenységet, a nőiességet is. Levele, gyümölcse érdekesen jelenik meg. Gyümölcsét korábban megláthatjuk, mint a levelét. Lehet az igazság megtestesítése is, hiszen Buddha alatta ülve bölcsebb lett. El lehet rejtőzni mögötte, hiszen, ha igaz Ádám és Éva első ruhája is ez volt.

Apró magjai a fügének éppen olyan ízletesek, bár kissé nehezen emészthetőek, mint a belőle készült finom nedű, a fügebor megerősíti a szívet és üdíti a fáradt testet.

Mi a feladat? Ami a fügemagé. A fügemag kicsiny, rejtőző, kemény, nem mutatós fajta szemre, de ízre annál inkább. Gyógyhatását, erejét nem kiabálja szerteszét. A pompás külső helyett a belső értéket mutatja fel. Hogyan is olvashatjuk a Talmudban? A lelki szépség többet ér a külső pompánál.
 
A Kacsa: mielőtt megsértődnének kedves Rák nők, gondolják meg, a kacsa milyen is? Picike, puha, selymes, hápogó, totyogó babusgatásra való selymes jószág, amíg kicsi. De, ha megnő csipeget, nem is keveset. Szereti a füvet éppen úgy, mint az érett epret, amitől be is tud csípni. Együtt tart a csapattal nem válik külön társaitól. Szépen úszik a vízen, nem látszik meg, hogyan dolgozik a víz alatt, hogyan változtat irányt, milyen fordulattal dönt: a más irány mellett. Hangulatos, szép és gyönyörű szemű élőlény. Mire emlékeztet: tipikus és különleges. Szépen halad a vízen. A saját elemében érzi jól magát. Maguktól hazatalálnak. Igénylik társaik jelenlétét, összetartanak
 
 
A Rák férfi totem növénye: búzamag
totem állata: szarvas
 

 
Búzamag: mit jelölhet feladatul? Mire emlékeztet a Kozmoszból? Talán arra, amit Van Gogh olyan szépen vall hitvallásul:"Ami a búzamagnak a csíra ereje, ez nekünk a Szeretet."

Jelöli az állandóan újjászülető lelket is. Emlékezzünk: az ősmagyarok szokását mi is megtartottuk. Mai napig ismeretes: elteszünk Karácsonyig piros almát, gabonaszálakat. Búzaszemeket, kukoricaszemeket csíráztatunk. Eltettünk az utolsó kévéből is búzaszemet azért, mert benne rejlik a gabona szelleme, mely őríz, véd és segít az újrakezdésben. A mi népünk nagyon meghatóan a búzát "életnek" nevezi. Valószínüsiti, hogy minden egyes gabonaszemen megtalálható a krisztusi arc. A gabona élete egy részét a föld alatt, másik részét a föld felett tölti. Mindenesetre ahhoz, hogy termés legyen belőle, előbb el kell halnia.

A Rák férfi feladata, megélni szó nélkül is a csíra erejét, a Szeretetet. Vállalni az élet nem látványos, de hatékony föld alatti részét, a csendben való munkálkodást. Tudni, hogy az élet folyamatosság, a lélek jelölése, a Krisztus arc kiformálódik a legkisebb szemen is. Meglátni egy pici kis magban is az Istent. Nem a tudás visz előre feltétlenül, néha a jó szó, egy kézmozdulat a másik felé, egy mosoly elindíthatja a "magocskát" a termés felé, az Élet felé. Vegyük észre mások lehetőségeit, és rejtett adományait, vegyük észre mindenkiben az "Istent" és, ha észrevettük benne az isteni szikrát, engedjük magunk elé.
 
Szarvas: gyors és megfoghatatlan. A kelták az istenek küldöncének tartották. Hitték, a lelket elviszi a szellemek birodalmába. Ha láttál már a kés alá fejet megadóan lehajtó fátyolos szarvas szemet, megérted, nem hal meg egészen, ott marad és az életért életet kér. Azt mondják, szarvas képesség, amikor úgy érzi, hogy a helyzet reménytelen, meg tudnak halni: megpattan a szívük.

A  buddhisták szerint a szarvas őrzi a törvényt, szelíd és szerény. Agancsa jelzi életerejét, és rajta a levelek, hogy ő az  erdő ura. A szarvas a Nap, és agancsai a Nap sugarai. Ezért segítő szellem.

Mire emlékeztet? Gyors. Egy más világ küldötte. Megjárja a szellemek birodalmát és visszatér a földre.

Mit tanulhatunk a szarvastól? Valószínű azt az őrangyali képességet, amivel a Rákok tudják őrizni szeretteik életét. Jelezheti a szellemi lelőhelyek őrzését is, mint ahogy a szarvas is az erdő számos titkának tudója. Az állatok sok helyen úgy tisztelik, mint az emberek védőit, akiknek égi párja segíti a földi életét. 


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények