Szent György hava a Kos zodiákus ideje

"Nézd meg a fehér és rózsaszín virágos fákat, a rügyeket, a sárga aranyesőt. Színes lett a világ és illatos. Érzed? Ez nem csupán virágillat, hanem az újjászületés mámora."
 
(Müller Péter)

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 4.33 / 3 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

Az egész télen várt tavasz, köszönti a természet csodáit és az újjászületést váró lelkeket. Az április, régi nevén Szent György hava, Tavaszhó, a Szelek hava, a zodiákus Kos jegyével kezdődik, és a Bikával végződik. Köszöntsük a kezdeményező Kos jegyet (tűz elem, a Mars a bolygója), akiknek szülöttei az aktív kezdeményezőképességéről híres, hangosan mondanak igent az életre és úttörőkként mutatják az irányt a jövőbe.
 
Az április hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni” – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. Ez a hónap a megújhodás ideje. Lassan megérkeznek a fecskék, a vándormadarak. A kis bárányok is vígan ugrándoznak a gyenge, ízes füvet kínáló réten, bár "a pásztorok félnek, mert még akolba szorulhatnak a bárányok a hidegtől". A meteorológusok Tavaszhó-ként tartják számon, a régi székely-magyar naptár szerint Szelek havának nevezik, eleink pedig (az Arvisura szerint) a Báránytor (Rügyezés) hava elnevezést használták áprilisra.
 
 
A hónap régi magyar (katolikus) neve Szelek hónapja, amikor a Nap a Bika jegyébe lép. A nyugati zodiákus csillagjegyei közül az alábbiak esnek az április hónapba: Kos (március 21, – április 19.) Bika (április 20.– május 20.). Április folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül a Halak csillagképből a Kos csillagképbe lép. Az április minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év júliusa, szökőévben pedig mint a január. Ebben a hónapban kezdődnek a földeken a tavaszi munkák, sárkányölő Szent György napja pedig évszázadok óta a marhák (és egyéb ridegtartásra szoktatott lábasjószágok) szabad legelőre hajtásának az ideje.
 
Április 25., Szent Márk napja a búzaszentelés hagyományát őrzi – keresztény szokás szerint vagy ezen a napon, vagy az ehhez közeli vasárnapon búzaszentelő körmenetet tartanak. Bár a népnyelv búzaszentelésről beszél, mindenféle vetést, fákat és szőlőket is szokás ilyenkor megáldani.

2016-ban, a Mars évében, a Mars havában még mindig dolgunk van azzal, hogy lelkünkben a hitet, reményt keressük. Az új életbe vetett bizalom, lehet a megoldás arra, hogy akár a nulláról is tovább lehessen lépni egy olyan helyzetben, amelyre a régi megoldások nem működnek. Az áprilisi Kos Újhold a rögtönzésekben rejlik, mineközben óvakodjunk az elhamarkodott megoldások kockázatától. Az április 22-i Telihold fényénél meglátszik majd, hogy mit kell hátrahagyni.
 
Itt az ideje az új céljaink megfogalmazásának. Életmód kérdésében a hangsúly a méregtelenítésen és a test szellemi, fizikai karbantartásán van. Április utolsó hetében akár szigorú diétát is tarthatunk-


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények