Mihály arkangyal, ki Istenhez hasonlatos

Régi magyar hagyományok szerint szeptember 29.-e, Szent Mihály arkangyal ünnepe. Az arkangyalnak fontos szerepe volt az emberek életben, sok helyen ma is hozzá imádkozva zárul a mise, aki az ember legerősebb támasza az élete legnehezebb pillanataiban.

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 2.78 / 9 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

Szent Mihály (Mihály arkangyal, más néven Michael arkangyal) egyike a 7 arkangyalnak (főangyalnak), ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan.
 
A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály nevének jelentése a héber "mi ká él" ki olyan, mint Isten, kifejezésből ered. A többi főangyalhoz hasonlóan a művészetben általában szárnnyal van ábrázolva, egyházi ruhában, vagy harci öltözékben, lábánál a legyőzött sárkánnyal. Többször ábrázolják mérleggel a kezében, mint a jó és a rossz eldöntésére hivatott személyt, a lelkek mérlegelőjét. Mihály arkangyal képe megjelenik a Szent Koronán is. A magyar néphagyomány szerint Szent Mihály ott van a haldokló mellett, segít itthagyni a földi világot, átkíséri a lelkeket a túlvilágra. Ehhez a jelenséghez kapcsolódik a Szent Mihály lova elnevezés, innen a néphagyományban a Göncölszekér, másik neve: Szent Mihály szekere, sőt, a Tejút egyik középkori neve Szent Mihály útja.
 
 
A keresztény hagyomány szerint Szent Mihály arkangyal az Istenhez hűséges angyalok vezetője, akik Isten oldalán állnak a gonosz lelkek elleni harcban. Istentől kapott szabad akaratuk tette lehetővé a jó angyalok számára a hűséget, a lázadóknak pedig a bukást. A hűséges, jó angyalok jutalma örök boldogság, a bukottak számára a büntetés az örök kárhozat lett.
 
A juhászok úgy tartották, ha Mihály éjszakáján összefekszik a birka, akkor nagy tél lesz, ha pedig szét, akkor enyhe. Az idő hidegebbre fordul, a bánátiak szerint megszakad a fű gyökere. Úgy is mondják, hogy "Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet". A palicsiak szerint, ha ilyenkor a hal a víz fenekére húzódik, nincs többé halfogás. A nap a gazdasági évnek is nevezetes őszi fordulója. Valamikor eddig legelt a Szent György napkor kieresztett marha a pusztán.
 
Dunántúlon ez a nap a gulyások jelentős ünnepe volt. A pásztorok Csíkban ekkor térnek vissza a havasokról, és télire gazdáik gondviselésére bízzák a jószágot. A juhászok is ilyenkor adják át a juhokat, kapják meg a bérüket, és a többi cselédhez hasonlóan vagy újból elszegődnek a régi gazdához, vagy új gazda után néznek. Szent Mihály napját, nevezeik a szegődtetés, a "váltakozás" napjának is. A cselédek ekkor változtattak helyet, ekkor költözködtek. Mihály napjától várták az időjárás hidegre, téliesre fordulását: "Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet". Szent Mihály arkangyal napja a betakarítás befejezésének a jelképe, szeptembert "Szent Mihály havának" is szokták nevezni.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények