Amit a Mérlegekről tudni érdemes (Krősz Zsuzsa, asztrológus)

A Mérleg az állatöv hetedik jegye, a Szűz után következik. Uralkodó bolygója a Vénusz, a harmónia, a béke, szeretet és a szépség a jelképe. A mitológiában Vénusz volt a szépség és a szerelem istennője. Születésnapjukat szeptember 24-október 23. között ünneplik. Boldog Születésnapot Kedves Mérlegek!

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 3.99 / 129 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

Jellemzés

Ennek a domináns levegő jegynek egy mérleg a jelképe, ezért mindennek a két oldalát látják (örökösen mérlegelnek). Az ilyenfajta nyitottságuknak köszönhetően a végletekig igazságosak, ugyanakkor állandó döntésképtelenségükkel sok kellemetlen percet szereznek a környezetüknek. A szerelem, a szépség és a könnyedség istennője, Vénusz befolyását élvező levegő őselem hozzájárul ahhoz, hogy a Mérleg jegyűek gyógyíthatatlanul romantikusak legyenek, akik imádják az udvarlás minden csapdáját és néha sokkal inkább a "szerelembe szerelmesek", mintsem valamiféle földi halandóba.
 
A Mérleg a házasság és a párkapcsolat  jegye. Épp ezért, a Mérlegek gyűlölik a magányt, és rettegnek a konfliktusoktól. Remek társaságnak bizonyulnak, mert megnyerő a modoruk, és különös érzékük van ahhoz, hogy mindenkivel találjanak valamilyen közös témát. A Mérleg jegyűekről elmondható, hogy az állatöv akármelyik jegyénél alkalmasabbak a párkapcsolatra. Kiegyensúlyozottak, nyugodtak, harmonikusak. A Mérleg kiegyensúlyozott arca mögött általában azonban élénk és érzékeny természet rejtőzik, amely élettelteli, érzéki és érzékeny, annyira beteljesülésre váró, hogy nehéz elhinni, hogy a két erő összhangba tudja hozni az értelmet és a test vágyait.
 
 
Szerelmesként és szeretőként általában végtelenül elbűvölőek, részben saját megnyerő természetük miatt, mellyel párosul a testi egyesülés felett érzett örömük. Odaadásuk általában nem tart örökké, de olyan ügyesen választják le partnerüket, hogy az addig nincs is tudatában a fájdalmas folyamatnak, amíg véget nem ér. A Mérleg férfi és nő jól beleillik a házasság sémájába. Annyira elbűvülőek, hogy általában korán házasodnak. Hagyományszeretőek, így megőrzik otthonukat. Ritkán akarnak elválni, de keresik a változást. Kedvesek és bájosak otthon is, csakúgy, mint társaságban, de nehéz megfelelni nekik.A Vénusz uralja ezt a jegyet, és hatására a Mérleg embereknek fejlett a szépérzékük. Házak, berendezések, dísztárgyak és festmények, dekoráció tervezése, és mindenfajta tervezőmunka jól illik a Mérleg jegyűekhez., megfelelő elfoglaltság számukra a modellkedés és a tánc is. Minden jegynek van árnyékos oldala, de a Mérlegeknél sokkal jobban érvényesül, mint más jegynél. A negatív Mérleg gerinctelen és céltalan. Gyakran hazudozó, a Mérlegre jellemző bőbeszédűséget használva fel a csalásra és megtévesztésre

A Mérleg alaptörekvése, hogy nyitott akar lenni mindenre, amivel csak találkozik és megakarja találni benne személyisége kiegészítőjét. Az "én" mellett megjelenik a "te" és az igazságos, harmóniát és kompromisszumot tartalmazó viselkedés, amely kiegyenlíti a szélsőségeket és összekapcsolja az ellentéteket. A Mérleg levegős jegy, ezért az ősszel és az intellektussal függ össze, nem pedig az érzelmekkel. Nyitottsága teljesen más, mint más jegyé, számára a másik ember ideális kiegészítő, nem pedig feloldódás és védettség. A Mérlegre jellemző a dolgok bizonyos távolságból való, esztétikai szemlélete. Az évszakot tekintve a  a Mérleg  októberben az őszi és a téli elmúlás között van. Ez a csendes figyelés, a szemlélődés pillanata, a szépség élvezete, amelynek azonban hamar vége szakad. A Mérleg a vele szemközti jeggyel a Kossal ellentétben rendelkezik azzal a képességgel, hogy bizonyos távolságból és pártatlanul szemléli az ellentéteket.
 

 
Motivációja:
 

A Mérleg kapcsolatok nélkül olyan, mint a hal víz nélkül. A Mérleg jegyű emberek legmélyebb motivációja, hogy a másikban tükröződjenek, olyan társat találjanak, akinek kiegészítő és kiteljesítő hatása van rájuk. Olyan ez, mint egy libikóka, amelynek mindkét oldalán kell valakinek ülnie, hogy működhessen. Ez a libikóka, vagy éppen a mérleg a maga két serpenyőjével, nem csak az emberi kapcsolatok iránti vágyra terjed ki, hanem az emberi élet különböző területeire is. A tökéletesség teljes kiegyensúlyozottságot jelent ennek a jegynek. A Mérleg egyik fontos belső hajtóereje az igazság keresése. Az egyensúly és a harmónia iránti vágy hajtja, amelynek révén megtalálja az arany középútat és így elkerüli a szélsőségeket. Érdekes, hogy a Mérleg típusú nőknek gyakran vannak maszkulin vonásaik, és a Mérleg típusú férfiaknak pedig feminim. Ez megnyilvánulhat a külsőben, de a karakterben is. 
 
Tanulás feladata:
 
A Mérleg nyitott a különböző találkozásokra, emberekkel való kapcsolatokra, anélkül, hogy nagyon lekötné magát. Ezért a Mérleg jegyű emberekről az a hír járja, hogy bájuk és kötetlenségük mögött megbizhatatlanság bújuk meg. Mint levegős jegy az eszmék, ideák világához tartozik. Alapeszméje a forma tökéletessége. Ez az egyetlen jegy az állatövben, amelyet élettelen tárgy jelképez: egy mérleg, egy mérőeszköz. A Mérleg tehát a megmérés, értékelés és ítélet jelképe. A Mérleg által alkalmazott mérték nagyon gyakran csak ízlés kérdése, így az esztétikához van inkább köze, ami nem mindig egyezik a nyers valósággal. A Mérleg számára a másokkal való kapcsolat először eszmeként létezik. Ez azt jelenti, hogy valamit szebbnek lát, mint amilyen valójában. Semmi sem létezik, amely hosszú távra tökéletes formájú és esztétikumú lenne. Így a kijózanodás elkerülhetetlen. A Mérleg azonban az élet különböző oldalai együttélésének és kiegyensúlyozásának is a jegye. Az a tulajdonsága, hogy a dolgok mindkét oldalát szemügyre vegye, kevésbé aktívabb cselekvéshez és döntésképtelenséghez vezet. Ha mégis meghozza a döntést, mindig felmerül benne a kérdés, hogy vajon minden alternatívát kiértékelt-e? Ebben is képesnek kell lenni egyensúlyt teremteni: a megmérés és a döntés között. Alapjában véve a Mérleg ember szeretne elmenekülni a hétköznapok konkrét valóságától és megszabadulni a durva anyagtól. A Mérleg másik problémája, hogy szeretne mindent az "íróasztal mögül" elintézni. Mivel ez az elegancia jegye, nem szívesen piszkítja be a kezét. Nagyon kedveli a tervezést, a stratégiák kidolgozását, de a gesztenyét kaparja ki más a tűzből. Szereti elkerülni a konfliktusokat, veszekedést és egyéb kellemetlen helyzeteket.
 

 
Lélektana:
 

A Mérleg ember magatartását az a mély vágya határozza meg, hogy megtalálja kiegészítő párját, az elveszett másik felét. Itt nem csak a szerelemről és az emberekről van szó. Eszmék, munka, tervek is felkelthetik benne a kiteljesülés érzéseit. Ennek ellenére az emberi kapcsolatok maradnak alaptörekvései: szeretné jól megérteni magát másokkal, összeférhető és kompromisszum képes lenni, és senkinek sem okozni fájdalmat. Minél több könnyedség, flört és kötetlenség van egy kapcsolatban és minél derűsebb a légkör, a Mérleg annál jobban érzi magát. Fontos a környezete és annak véleménye. Mivel mérlegelései mindig érintik a másikat, nehezére esik olyan döntést hozni, amely kizárólag saját érdekeit veszi figyelembe. Feltűnő tehetsége van a szépséghez, harmóniához és az arányokhoz. Különösen a Mérleg aszcendensűek tűnnek ki eleganciájukkal és esztétikumukkal, ami nagyon gyakran a lakberendezésben és hasonló dolgokban nyilvánul meg. A Mérlegnek van stílusa és könnyedén teremt kevés elemből ízléses berendezést. Annak ellenére, hogy ragaszkodik az eszmékhez, a tökéletességhez, nem csökönyös és nem is dogmatikus. Számára a világ különböző, gyakran ellentétes álláspontokból és lehetőségekből áll. Olyan ez, mint egy összerakós játék, amelynek részeit a lehető legjobban kell egymáshoz illeszteni. Ahhoz, hogy ezt elérje, a Mérleg itt is, ott is hozzátesz valamit, máshol pedig lecsippent egy keveset. Az éles sarkokat nem szereti, és nem ragaszkodik görcsösen a véleményéhez, elképzeléséhez.
 
A Mérleg, mint férj:
 
A Mérleg férjnek nem könnyű a kedvére tenni. Természetének nem tetszik az otthon állandósága, de nagyon szenvedélyes ember, tiszteli a hagyományokat, ennek eredményeként házas. A Mérleg férj igazságos: született döntőbíró, és nincs még egy olyan állatövi jegy, amelynek ilyen bölcsen vezetnék életüket. Felsőbbrendű képessége otthona sorsának alakítására az egyik legjobb tulajdonsága. Ugyan olyan fontosnak tartják az elegancia és a luxus meglétét az otthonukban, mint a nők. A Mérleg jegyű férj általában nagyon szenvedélyes férfi. A szerelemről alkotott képe teljesen eltér más jegyek szülötteitől. A Mérleg férfi számára a szerelem művészet. Szenvedélye túláradó, és nagy magasságokba emelkedik a szerelem kimutatásában. Ez a fajta férj nagyon csalódott lenne, ha nem találkozna kielégítő válasszal szenvedélyeire. még ha felesége megfelelő is, kísértést érez arra, hogy változatosságot keressen, de ez csak érzései sokféleségének kifejezése. A Mérleg férj nem keresi a válást, hacsak azért nem, mert életkörülményeihez nem tud alkalmazkodni.
 
A Mérleg, mint feleség:
 

A Mérleg jegy mindkét nemére az egyik legérdekesebb szerelmi természet jellemző. A jegy kifejezetten nőies jellegű, a Vénusz itt fejti ki legnagyobb hatását. Ezeket a nőkre a finom lelki értékek jellemzőek. Ideális feleségek gazdag, sikeres emberek számára, akikre általában jellemző, hogy szeretik az orchideára hasonlító nőt. Ez a nő egzotikus, és olyan háttért tervez magának, amely összhangban van kiváló, gyönyörű személyiségével. Valójában ezek a nők nem olyan törékenyek, mint amilyennek látszanak. A Mérleg feleség jó szellemi társ, bölcs kapcsolatai kialakításában, és képes harmóniát hozni az otthonba. Egyik különös adottsága a harmonikusság. Ösztönösen tudja, hogyan bánjon az emberekkel, és érdekes társaságot vonz maga köré. Ugyanakkor soha nem hagyja el saját családját, és minden szeretetét, melyet csodálatos természete adni képes, csak rájuk "pazarolja". A Mérleg feleség határozottan luxust jelent. Általában nagyon szép, és mindig csodálók rajongják körül, megpróbálva kedvében járni. Annak ellenére, hogy változatos társasági életet él, túl kiegyensúlyozott ahhoz, hogy flörtbe kezdjen, de ha bele is keveredik valamibe érzelmileg, reakciója nem marad titokban. Élete bonyolultabb, mint más nőé, de a férje biztos lehet benne, hogy felesége megfelel az elvárásainak. Rendkívül szenvedélyes és megfelelő környezetre van szüksége. 
 

 
A Mérleg, mint barát: 
 
A Mérleg jegyűek érdekes barátok. Ezek az emberek mindent művészetnek kezelnek az életben, és bár nem olyan hévvel barátkoznak, mint amilyennel szeretnek, a barátságot visszafogottsággal és büszkeséggel kezelik, amely a barátsággal kapcsolatos természetes hajlamukra jellemző. Az a fajta barát lesz az ilyen ember, aki hűvösen ad tanácsot: még bensőséges barátai sem látják túl gyakran, és aki mindig legszeretetreméltóbb és legszórakoztatóbb oldalát mutatja. A Mérleg jegyűvel való barátságban van valami hivatalos, független attól, hogy milyen felelősségeket vállalnak a másik iránt, és hogy mennyi szívességet tesznek a szeretett személynek. Akár a Kos jegyűek, ők is mindig visszatartanak valamit magukból. De szemben a Kos szülöttekkel, nem fárasztják ki barátaikat személyiségük súlyával. A Mérleg jegyű által nyújtott barátság kulcsszava a diszkréció.
 
 
A Mérleg, mint gyermek:
 

A Mérleg jegyű gyermeket nem könnyű felnevelni. Szimpatikus gyerekek, ragaszkodóak és visszafogottak. A gyengédségre félénkséggel válaszolnak, ugyanakkor belül vágynak a szeretetre. Szeretnének reagálni, de annyira gátlásosak, hogy nehéz nyugodtnak maradniuk. Az ilyen típusú gyerekek szülőjének legfontosabb feladata, hogy megtanítsa ezeket a gyerekeket a kibontakozásra. Jó eszű, intellektuális természetű gyerekek, és gyakran mutatnak művészi tehetséget, a festés, rajzolás, a zene, a tánc és a színészet területén. Mindezen adottságok elllenére közönyesnek tűnnek, és nincs energiájuk vagy személyes késztetésük, hogy akármelyik tehetségüket kifejlesszék. Rendkívül kisigényűek. A szülőnek meg kell találnia a hibát, és már korán el kell kezdenie beleültetni az ambíciót és az előrejutás képességét a gyerekbe. Életcél nélkül ugyanis ez a fajta gyerek úgy nő fel, hogy elaprózza a tehetségét., mert nincs meg benne az akaraterő, amely a sikerhez szükséges. Ahogy a gyerek eléri a tinédzseréveit, a szülőknek egy másik problémával kell szembenézniük. Ezek a gyerekek annyira hajlamosak a testi vágyak kielégítésére, hogy valószínű, hogy túl sokat kísérleteznek, és felfedezik azoknak az örömöknek a forrásait és hatásait, amelyek boldoggá teszik őket. Nagyrészt a szülők felelősége, hogy milyen ember lesz a Mérleg jegyű gyerekéből felnőttkorára, és bár ez minden gyerekre igaz, a Mérleg jegyű, mint ahogy ezt láthattuk, különösen kényes problémákat hordoz magában.
 
A Mérleg és a munka:
 
A Mérleg jegyű személy ideális partner a munkában. A Mérleg a partnerség jegye, és ezek a szülöttek a legösszeszedetebb, legkiegyensúlyozottabb, legfegyelmezettebb emberek a tizenkét típus közül. Bármilyen személyiséghez alkalmazkodni tudnak és a legjobbat hozzák ki a másikból. Soha nem mulasztják el elvégezni a rájuk osztott munkát, és meg lehet bízni bennük. Elfogadják a legmagasabb mércét, akármi is legyen a munkájuk, de ritkán hajlandóak elfogadni a szélsőséges vagy forradalmi ötleteket. Ez nem azért van, mert a haladás ellenzői, hanem mert nem tudják megengedni, hogy bárki kockáztasson azzal, hogy kipróbálatlan és be nem bizonyított módszerhez folyamodik. Intellektuálisan érdeklődhetnek a szélsőséges újítások iránt, de a gyakorlatban nem hajlandók vállalni a kockázatot. A gyengébb Mérleg típusból hiányzik a céltudatosság, és sokat beszél mellé, ahelyett, hogy tényeket mondana, vagy cselekedne. 
 
 
Ki illik hozzá 
 
Bárki, aki okos, nem árt, ha van pénze, szeret dolgozni, fontosak számára a külsőségek, intellektuális.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények