Amit a Bakokról tudni érdemes (Krősz Zsuzsa, asztrológus)

A Bak, az állatöv 10. jegye, a Nyilas után következik. Uralkokodó bolygója a Szaturnusz, amely a karmát jelképezi. A Bak kardinális minőségű föld jegy, kardinális jellege miatt az erős becsvágy és a vezetni akarás jellemzi. Születésnapjukat december 21. és január 19. között ünneplik.
 
Boldog Születésnapot Kedves Bakok!

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 3.89 / 944 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

Személyiségelemzése:
 
A Bak nem egy hétköznapi bakkecske, amely füvet legel a kertben. Nézzük meg közelebbről a föld elem legtitokzatosabb jegyének szimbólumát: a farka leginkább egy hal és egy kígyó keresztezésére hasonlít. A Baknak, aki feltör a világi sikerek és az anyagi jólét csúcsára, van egy teljesen más beállítottságú, rejtett oldala is. Óriási tévedés lenne azt hinni, hogy a Bak jegy szülötteit az ambícionizmus jellemzi leginkább. Az ősi szimbolika szerint a kígyó az intuitív bölcsesség és a föld titkainak az egyik legrégebbi jelképe. A hal szintén olyan teremtmény, amely a lélek ismeretlen mély vizeibe képes behatolni. A mi Bakunk szorgalmas, dolgos, óvatos, anyagias, éles elméjű, ambíciózus, de a lelke mélyén egy lelki kereső, egy mágus.
 
Szimbóluma, egy mitikus hibrid, a tengeri kecske, félig hal, félig kecske, a küzdelmet jelképezi, amely a magányos, ambiciózus természet és a tengerből eredő mély érzelmek között dúl. Épp ezért, a Bak jegy személyiségében igen sok a negatívum. A tiszta Bak szülött olyan, mint az az uralkodó gyermek, akit születésekor elhagyott mind a tizenkét jó tündér. A jegy azonban gyakran módosul, a negatív tulajdonságokat más bolygók hatásai enyhíthetik.
 
 
A tisztán Bak típusú személynek a megjelenése nem megnyerő. Csontos, szögletes. Csontjai nagyok, és bár teste egészséges, össze nem illő benyomást kelt, mintha ügyetlen kéz illesztette volna rá végtagjait. Arckifejezése komor, mogorva, amit csak ritkán tör meg spontán nevetés. Arc- és hajszíne sötét, és az egész személyiségét beárnyékolja a melankólia. Őket látva talán egy Shakespeare szereplő jut az eszünkbe, no nem Hamlet, akire időnként rátör a búskomorság, hanem a természeténél fogva melankolikus nemesember, Jacques az Ahogy tetszik-ből, aki így nyilatkozik önmagáról:
 
“....Ez az én saját külön melankóliám, sok alkatrészből összekeverve, sokféle anyagból leszűrve, és az egész tulajdonképpen nem más, mint sok-sok tűnődés az utazásaimon: folyton a világon kérődzöm, és ez vesz körül ilyen szeszélyes szomorúsággal.” (Szabó Lőrinc fordítása)
 
Ezek az emberek nincsenek tudatában, milyen lehangoló hatással vannak másokra. Azt hiszik, sokkal eredményesebbek, mint ismerőseik. Folyamatos bírálatukról azt gondolják, hogy az felsőbbrendű ítélet, és hogy senki nem felel meg a színvonaluknak. Titkon főnökeiket, barátaikat és rokonaikat sokkal alacsonyabb rendűnek tartják maguknál, és önsajnálatot éreznek, mert ilyen primitív elmékkel vannak megátkozva. Ami azt illeti, valóban értelmesek, intellektusuk élénk, aminek segítségével ügyesen elboldogulnak az üzleti életben. Jól tudják, hogyan kell az üzleti életet vezetni, komoly, kevésbé eredeti, rutinszerű módon. Ösztönösen megérzik, hogy nem képesek a találékonyságra, újításra, vagy az eredetiségre, így hajlamosak lekicsinyelni ezeket a tulajdonságokat másokban azáltal, hogy dicsőítik a rutint és eltúlozzák a kipróbált és bevált dolgok erényeit. Mivel általában szkeptikusak az újításokkal kapcsolatban, vaskalaposságuk gyakran győzedelmeskedik jobb emberek ötletei felett. Gyorsan megragadják a kínálkozó alkalmat, a fair play nem tartozik erényeik közé.
 
A Bak személy, a fent említett hibái ellenére is hasznos az üzletben. Számítani lehet arra, hogy feladatát rutinszerűen és irigylésre méltó aprólékossággal végzi el. Soha nem hiányzik, és soha nem mulasztja el feladatát. Ha a befektetés a feladata, feltéve, hogy a számlát kezelik, a legapróbb részletekig kiadja az utasításokat. A pénzt soha nem kezeli hűtlenül, az egyenleg mindig kielégítő. A Bak üzleti stílusa azonban túl konzervatív nagy profit elérésére. A szülöttek ösztönösen szűkmarkúak, még akkor is, ha azért fizetik őket, hogy másoknak keressenek pénzt. Függetlenül attól, hogy milyen területen dolgoznak, munkájukat nagyon komolyan veszik. Semmi sem könnyen vehető vagy apróság a számukra, és a legjelentéktelenebb feladat is hatalmas fontosságot nyer a kezük között.
 
Rendkívül becsvágyó emberek, akik a legmagasabb tisztségekre csakis önmagukat tartják érdemesnek. Figyelemre méltó, hogy magas szintű képességeik ellenére úgy élik le életüket, hogy azt hiszik, mindenből a legjobb őket illeti meg, a Bak önbizalmához csak az önzése fogható. Míg ügyüket hajszolják, mindent megtéve, hogy elérjék céljukat, kevesebb pénzből meg tudnak élni, mint akármelyik más személyiségtípus. Az említett hibrid kecske, a jegy szimbóluma kockázatos életet él néhány száraz gallyon, míg otthonának csak a puszta sziklákat nevezheti, melyeken szilárdan és biztonságosan megáll. Ez a párhuzam jól leírja a Bak szülött létért való küzdelmét, és hogy hogyan birkózik meg a problémákkal. Bármilyen nehézséggel meg tud birkózni, és a végsőkig kitart. Természeténél fogva visszautasítja a fényűzést, az átlagos örömöket és a távolságot, amely olyan fontos más állatövi jegy jóléte számára.
 
A Bak jegyűek nem keresik a barátságot, mivel majdnem senki sincs, akiben megbíznak, és függetlenül attól, hogy éppen hány évesek, annyival idősebbek koruknál, hogy nehéz kitalálni, melyik korcsoportba is tartoznak. Ennek ellenére nem kerülik el a házasságot, de az élet hagyományos részének tekintik. Szenvedélyesek és követelőzőek otthonukban, így figyelmet és elismerést vívnak ki, annak ellenére, hogy egyébként unalmasak, és semmi inspirálót nem tudnak nyújtani. Igazából csak ritkán tudnak nyújtani valamit, de azonnali engedelmességet várnak el gyerekeiktől és lelkes odaadást feleségüktől. Családtagjaik közül senkiben nem bíznak, és állandóan kutatnak, hogy felfedezzenek valami ellenük elkövetett hűtlenséget. Lehetséges, hogy titokban ösztönösen felismerik hibáikat, és ennek megfelelően rájönnek, hogy ilyen türelmetlenség fejében nem várhatnak el őszinte odaadást. Ennek ellenére otthonuk ritkán bomlik fel, és a kemény és zsarnoki körülményeket környezete általában készséggel elfogadja.
 
A Bak szülő, nemtől függetlenül, gyakran téma a többi szülő körében. “Látod”, mondják, “minél kevesebbet teszel a gyerekedért, annál többet tesznek ők érted”. A Bak nő ritkán különbözik a Bak férfitól. Szerencsére a személyiség kialakulásában a jegy más aspektusokkal keveredik, jobban, mint akármelyik más jegyben, így a típus természetes durvasága megszelídül. Egy kismértékű Bak befolyás csodálatra méltó szilárdságot, őszinteséget és alaposságot kölcsönöz a személyiségnek. Amikor a meghatározó erő enyhén nőies, a Bak tartása kifejezetten előnyös.
 
 
Nem könnyű igazán megismerni egy Bak szülöttet. Először is már körülbelül hároméves koruktól különösen érettek. Van egy érdekes dolog a Bak jegyű gyermekekben: ha belenézünk a szemükbe, olyan, mintha egy bölcs öregember beszélne egy gyermek testéből. Sok Bak kénytelen azt a klasszikus mintát követni, hogy már egészen fiatalon felelősségteljes kemény életet kell élnie. A Bak nem adja ki könnyen a titkait, ehhez először pontosan tudnia kell, hogy kivel áll szemben, honnan jött és mit akar a másik fél, nevezhetjük gyanakvónak is, ez a tulajdonsága olykor átfordul az élet és az emberek iránti teljes bizalmatlansággá, a pozitív oldala viszont az elővigyázatosság és a realizmus. A Bakok gyermekkoruktól kezdve tanulnak az élet iskolájában sőt, gyakran nincs igazi gyermekkoruk, ezért a gondolkodásukat áthatja egyfajta gyakorlatias “adok-kapok” szellemiség. Számukra minden dolog egyezség, még akkor is, ha a legnemesebb és legönzetlenebb motivációk vezérlik. Meglehetősen bonyolult lélek, soha ne higgyük azt, hogy minden motivációját ismerjük, mert biztos, hogy van még egy, amire véletlenül sem gondolnánk.
 
A Bak semmit nem tesz cél nélkül, kemény munkája, kitartása, körmönfontsága mindig egy kitűzött célt szolgál. A Bak számára nincs vesztegetni való idő, nincs haszontalan pihenés vagy játék. Ő egy komoly ember, a humora is inkább ironikus, az élet abszurditását hangsúlyozza. Ez az ironikus oldal rejtett bájának egyik összetevője, a felszínen azonban az élet kemény üzlet, és állandóan küzdeni kell a túlélésért. A túlélés a Bak másik kulcsszava. Számára a világ nem mindig olyan barátságos hely, olyan, mintha az egyik “antennájával” mindig azt keresné, hogy mi fordulhat rosszabbá, ahelyett, hogy a pozitív dolgokra koncentrálna.
 
A Bak semmit nem vesz biztosra, főleg nem a szerencséjét, ami a számára egy teljesen megbízhatatlan és gyakran nem is létező jelenség. A tűzjegy szülötteivel ellentétben inkább kemény munkára cserélné szerencséjét. A cél a következő jelszava, mivel célok nélkül oda-vissza csúszkál a meredek hegyi utakon, és végül mély depresszióba zuhan. A világ számára nem egy barátságos hely, ezért hasonlóan ahhoz, ahogy a tűzjegyűeknél a romantika, a Baknak a céljai adják meg az élet értelmét. Egyébként a Bak lesz az első, aki közli velünk, hogy a romantika nagyon szép dolog, de sok értelme nincs, mivel nem tart sokáig, és nem lehet belőle házat építeni a fejünk fölé, az elért eredmények viszont életünk végéig megmaradnak, és gyakran finom, ropogós bankjegyekkel járnak együtt. Különös ember a Bak jegy szülötte, egy ilyen hatalmas és végzetes uralkodó bolygóval, mint a Szaturnusz nem is csoda, hogy nehéz kiismerni őket.
 
A Bakok kifejezetten érzékenyek a külvilág értékeire, véleményére, és rengeteg figyelmet fordítanak olyan dolgokra, mint a bizonyítványok a szakképzés. Fontos a mindig megfelelő ruházat, ami soha nem feltűnő, de jó minőségű és kifogástalan ízlésre vall. Fontos a megfelelő szomszédság, a jó iskola a gyerekeknek, az előkelő társadalmi helyzet. A Bakoknak figyelemre méltó tehetségük van ahhoz, hogy úgy tűnjön, mintha a társadalom “pillérei” lennének, és bár fiatalon gyakran lázadók és tekintélyellenesek, mint bármelyik tinédzser. A Bak életútja általában két különböző szakaszból áll. Élete első felében, ami gyakran nehéz, általában csalódások érik, vagy nagy felelősségek legyenek az lelkiek, vagy más eredetűek, komoly feladatok elé állítják, és az élet iskolájában senki nem oldja meg helyette a feladatokat, mindenért magának kell megküzdenie. Bármilyen természetű nehézségről legyen is szó, van egyfajta “lelki-szőrcsuha”, amelyet egy időre magukra öltenek. A középkori miszticizmus idején a szőrcsuha azt jelképezte, hogy az egyén megtisztul karmikus bűneitől, és felkészül az Istennel való találkozásra. A Bak szimbolikus csuhája egyfajta állandó önbüntetés, vagy önként vállalt munka.
 
Az első 30 év tréningjének megvan a maga célja. A Bak ilyenkor tervezi meg a sorsát, még akkor is, ha ez csak a mély, tudat alatti szinten zajlik. Lehet, hogy látszólag egy senki, aki mások utasításait teljesíti, vagy olyan helyen dolgozik, amit utál, és amely nem jelent kihívást a valódi adottságai számára. Nézzük meg azonban, ha eltelt az első időszak, és megszabadult saját, önként vállalt börtönéből. Ekkor látszik, hogy egész idő alatt hatalmas elszántság, ambíció, és határtalan akaraterő alakult ki benne. Lebeghet egy világi cél a szeme előtt, egy saját vállalkozás, vagy művészi ambíciók, megtanulni festeni, írni, zenélni, elképzelhető, hogy lelki fejlődésre törekszik, saját maga megértésére, vagy még okkultabb dolgokra.
 
A Bak nagyon kitartó, annyi fáradozás után nem adja fel csak azért, mert rögös úton kell mennie. Nem csak a munka és a siker létezik a Bak számára. Mivel odafigyel a hagyományokra, ezért a családi életet is nagyon fontosnak tartja. A Bak nem szereti megszegni az ígéretét, inkább felelősségteljesnek szeret tűnni, és a saját énképe miatt fontos, hogy ilyennek lássa őt a világ. Szörnyűnek találja azt a gondolatot, hogy elváljon, vagy fájdalmat okozzon a családjának, elkötelezettsége és biztonságvágya miatt sokszor évekig képes egy olyan házasságban kitartani, amelyben már rég nincs szeretet. Ez a tulajdonság általában az idősebb Bak jegyű szülöttekre jellemző, mivel a Nap jegy valódi jellegzetességei nagyjából 30 éves korra alakulnak ki. A Bak sajnos olykor annyira jól végzi a kötelességeit, hogy képes pokollá tenni a saját és mások életét, így lesz a kötelességből kétélű fegyver. A bűntudat gyakran üldözi a Bakot, emiatt olyan felelősséget is vállal, amit valójában más dolga lenne vállalni.
 
A Bak valódi helye az élet színpada, szereti megmozgatni a környezetét, és valamivel rendezettebb képet hagyni maga mögött. Adottságai a szervezés, a tekintély és a fegyelem, kitűnően tud változtatásokat bevezetni egy már létező struktúrába. Ő nem az a típus, aki tétlenül ül, és hagyja, hogy mások valósítsák meg az elképzeléseit, nem szereti áttenni másra a felelősséget, mert hisz abban, hogy ez az ő dolga. Általában csak idős korában képes arra, hogy elégedetten hátradőljön, és élvezze munkája gyümölcsét. A lelke mélyén azonban örökké alkot, gyakran önzetlenül másoknak is, beleadva minden szakértelmét és akaraterejét.
 
Lélektana:
 
Azoknak az embereknek akiknek horoszkópjában a Bak vagy a Szaturnusz fontos területeket érint, azoknak az élete egy lassú, fáradságos hegymászáshoz hasonlít. Hamar kifejlődik bennük a felelősségérzet, a kötelességtudat és az önkorlátozás, legtöbbször azért, mert külső körülményeik megkövetelik ezt. Gyermekkorukban kis felnőttekhez hasonlítanak, öregesen okosak, gyakran éles eszűek és olyan komolyak, ami ellentétben áll életkorukkal. A világot kezdettől fogva zordnak tartják, amelytől kitartással, okossággal, tervezéssel és realitástudattal kell kicsikarni azt, amit magától nyilvánvalóan nem akar megadni. Itt nincs helye az álmodozásnak, illúzióknak, a spontán szándék nélküli cselekvésnek, játékosságnak, legalábbis addig, amíg az illető saját “hegye” alsóbb régióiban van. Sokáig úgy tűnik, hogy lehetetlen megmászni ezt a hegyet, de ahogyan a Bak névadó állatának, a legnehezebb feltételek között is megélnek. Belső becsvágyuktól hajtva elindulnak hegynek fel, a cél irányába, amelynek elérése ad értelmet és beteljesedést életüknek, legyen szó párkapcsolatokról, hivatásról vagy más területekről.
 
 
Ezeket az embereke mély vágy hajtja, hogy teljesítményük révén elismerésben részesüljenek, ezért nagy feladatokat is vállalnak, amely időnként túlfeszítettséghez és depresszióhoz vezet. A siker értéke és ezzel a megelégedés érzése együtt növekszik a legyőzendő nehézségekkel és ellenállásokkal. Ami könnyen az ölébe hull, az inkább csalódást kelt benne. Ezek a tulajdonságai képessé teszik arra, hogy önmaga fölé nőkön és felelősséget vállaljon magasabb összefüggések érdekében. Sok Bak életútjára jellemző a siker, karrier, szociális presztízs és státusz. Nagy munkabírása, akaratereje, megbízhatósága és az a képessége, hogy strukturáltan át tudja gondolni a dolgokat, a szakmai életben keresett munkaerővé vagy sikeres vállalkozóvá teszi. Mégis problémája van erős belső cenzúrájával.
 
A Bak Szaturnusz állása szerint a horoszkópban szigorú lelkiismerete, belső hangja alakul ki, amely megítéli minden cselekedetét és szembesíti az általános “játékszabályokkal” és törvényekkel. “A szabadság, hogy az ember önmaga legyen” olyan téma, amely sok Baknak gondot okoz gondot. Sok Bak ember rájön, hogy “hegymászásuk” folyamán egyre könnyebbek lesznek a terhek és a kötelességek, és felcsillan a sok éves fáradozás jutalma. Ez magyarázza azt a jelenséget, hogy a Bakok fiatal korukban “öregnek” illetve koraérettnek tűnnek, és hogy az évek előrehaladtával egyre fiatalabbak, derűsebbek, amely az elvégzett feladatok tapasztalataiból származik.
 
Tanulási feladata:
 
A Bakban az idő megtapasztalásáról van szó, minden dolog lassú éréséről és a tisztán szubjektív, folyton változó érzések ellenőrzéséről és megfigyeléséről. Ezek az érzések egyébként állandóan áramolnak bennünk, és a felelősséget még nem vállaló gyerek világához tartoznak (Rák). A bennünk lévő Bak princípium segítségével tudunk reálisak lenni, precízen és hosszútávra gondolkodni és tervezni, de ez ad állhatatosságot, kitartást és megbízhatóságot is cselekedeteinknek. Elvállaljuk a felelősséget és kifejlesztjük a becsvágyat, hogy jelentősen részt vehessünk egy feladatban, amely biztosítja számunkra a társadalom elismerését. Mivel nem a lelkünket követjük (Rák), fennáll a veszély, hogy feladjuk saját egyéniségünket, vagy nem is tudjuk mi az. Így tehát a Bak princípium feladata, hogy az általános mértékek mellett felfedezze a sajátját is. Ahol a Szaturnusz és a Bak van a horoszkópunkban, ott inkább az az értékrendszer hat ránk, amely elsősorban a családunktól, országunktól vagy a kultúránktól származik, és csak kevéssé a miénk. Saját céljaink még nem váltak el attól a közösségtől, amelyben felnőttünk.
 
A Szaturnusz helyzete ezen kívül megmutatja félelmeinket is. Ahol nem érezzük magunkat szabadnak, elégedettnek, ahol félelmeink vannak, ahol életünkben határokkal és frusztrációkkal találkozunk, ott mindig van Szaturnusz. Ezért van olyan rossz híre. Mégis, pontosan azokon a területeken, amelyeket érint, jó esélyünk van a mélységek megtapasztalására és az érésre. Ezek nem spontán történnek, hanem az idő és a tapasztalat kényszeríti ki. Ahol a Bak és a Szaturnusz horoszkópunkban található, ott kell tiszta elveket, rendet, valóságérzéket és kötelességtudatot kifejlesztenünk magunkban. Ezeken az életterületeken csak úgy tudunk sikert és belső elégedettséget elérni, ha van elég türelmünk, fegyelmezettek vagyunk, beleássuk magunkat a mélységekbe és a lényegre koncentrálunk.
 
A Rák-Bak tengely szimbolizálja a legvilágosabban, ami a személyes álmokkal rendelkező ember és azon ember között van, aki a társadalom tagja, aki csak azokat a játékszabályokat és mértékeket fogadja el, amelyeket általános érvényűnek tartanak, és amelyek a hagyomány és a rend fennállását szolgálják. Mivel az ember társas lény, a Szaturnusz éppen ezért ad neki fájdalmas leckéket a másságból, a nagyobb egységtől való elszakadtságból, amelyet eredeti formájában a Halak szimbolizál. Mielőtt azonban elkezdenénk rábízni magunkat az “élet áramlás”-ára, amely legtisztábban a Halakban jelenik meg, a társadalom és annak elismerése, a presztízs, a státusz az a “nagyobb egység”, amely hordoz bennünket. Az ember valódi feladata mégsem az, hogy alárendelje magát a társadalmi kollektívának, bármennyire is fontos ez az állam működése szempontjából.
 
Bak, mint feleség:
 
A Bak jegye nem kedvez a nőknek. Vagyis nem eredményez nőies nőket, akik intuitívak, érzékenyek, változékonyak és átszellemültek. A Bak nő elég férfias megjelenésű és természetű. Tehetséges, hűséges, megbízható és szisztematikus. A háztartás rutinja örömet okoz neki, és az állatöv egyik legnagyszerűbb háziasszonya. Szakács, közgazdász egyben, fontos számára a férje és a gyerekei sikere a világban. Minden szükséges erénye a legmagasabb szintű, így furcsa, hogy a Bak jegyű feleséget nem úgy hirdetik, mint az ideális feleséget. Ami hiányzik a Bak nő természetéből, az a gyengéd, nőies kedvesség, az alázatos behódolás és a testi érzékenység, amely megvan a Mérleg vagy a Halak jegyűek nőiben. Nincs meg benne a Kos vagy az Oroszlán nő érzelmi nagylelkűsége. Még a Nyilas nő szívélyes bajtársiassága sincs jelen. Ehelyett hatékony, képzett munkaerő, aki kínosan ügyel becsületességére, és rabszolgája munkájának.
 
Sok férfi a tökéletlenséget és a melegséget részesíti előnyben. Sok tekintetben mindez igazságtalan a Bak feleséggel szemben. Igazán csodálatra méltó asszony, akinek leginkább bátorításra és szeretetre van szüksége, hogy kihozza belőle azt a mélyről jövő hűséget, amely egy életen át megmarad. A praktikusabb természetű férfiak, akik nem lelki és érzelmi társat keresnek feleségükben, hanem azt szeretnék, hogy otthonuk rendben legyen, mint valami előkelő szálloda, ezt a típusú feleséget kielégítőnek fogja találni.
 
Bak, mint férj:
 
A Bak férj elég jól beleillik az otthon képletébe, de kevéssel járul hozzá lelki sikeréhez. Ez a fajta ember általában megházasodik, de házasságának okai elég önzőek. Persze az önzőséget más férfiakkal kapcsolatban is leírhatnánk, de a Bak alapvetően önző természetű. Férjként jó családfenntartók, mert ambíciózusak és legtöbbször sikeresek az üzleti életben. Nem sok szabadságot engednek meg feleségüknek, úgyhogy még ha rengeteg pénz is van a családban, a feleség nem költheti el. A Bak férj zsarnoki és konzervatív is egyben, és szigorú szabályokat fektet le a pénzt illetően. Valójában ő kormányozza az egész háztartást, amelyben a feleség csak első tiszt lehet. Ő maga kapitányként követelőző, zsarnoki, makacs, hajthatatlan, aki meghatározza a család életét, ez lehet, hogy a megfelelő viselkedés szellemében történik, de teljesen idegen egy boldog családtól. Általában nem jó érzelmi társa feleségének, nem tudja, és nem is akarja átadni magát, hogy kellemes hangulatot teremtsen, még kevésbé, hogy hozzájáruljon a pillanat élvezetéhez. Elvárja, hogy mindent megkapjon, és mindent, amit kap, fenntartással és gyanakvással megvizsgál. Soha nem hiszi el, hogy neki magának is tennie kellene valamit saját boldogságának növelésére. Szenvedélye erős, de gyors, melyet teljesen állatiasnak tart: gyorsan ki kell elégíteni és meg kell szabadulni tőle, anélkül, hogy fejleszteni vagy finomítani kellene rajta valamit. Természetesen a jegy által leírt durvaságot finomíthatják más bolygóállások. Ebben az esetben a józan Bak tulajdonságait gyengédebb hangulatok enyhítik, sokkal szeretetreméltóbb személyt eredményezve.
 
A Bak, mint szülő:
 
A Bak anya sokkal jobb szülő, mint a Bak apa. Ez a fajta anya sok tekintetben olyan, mint a Szűz típusú, gyerekeit gondosan ellenőrzi, és állandóan azon dolgozik, hogy a gyerek iskolai teljesítményének és általános viselkedésének színvonalát növelje. Hasonlóan a Szűz anyához, hibája inkább az, hogy túl sok figyelmet fordít a gyerekre, semmint az, hogy elhanyagolja. Rendkívül becsvágyó, és miközben siettetni próbálja a gyerekek fejlődését, képességeiknél tovább presszionálhatja őket. A Bak apa túl követelőző és szigorú. Hasonlít a Skorpió szülőre, mivel neki sincs türelme elviselni a gyerekkor gyengeségeit, és a gyerekeket felnőtt mércével méri. Durva és érzéketlen, és csak a fegyelemmel törődik. A nyugalom és a szórakozás csak kis helyet foglal el nevelési programjaiban, és nem látja be, hogy miért kellene örömet okozni a gyermekeinek, ezt kényeztetésnek gondolja. Az ilyen típusú szülő, akit a Szaturnusz bolygó ural, leginkább csak félelmet várhat el a gyerekeitől. Hacsak nem szelídíti meg szigorúságát, elveszti azt az érzelmi reakciót, amelyben minden szülő részesül, elveszítheti gyerekei szeretetét.
 
Bak, mint gyermek:
 
A Bak gyerek az a fajta, akiről gyakran mondják azt az emberek, hogy “régimódi kisgyerek”. Ez a Bak jegyű gyerekek egyik legnagyobb hibája. Korukhoz képest túlérettek, büszkék, gátlásosak és közönyösek. Nem természetes vagy jó egy gyerek számára, hogy más legyen, mint vidám és gondtalan, és a szülőknek mindent meg kell tenniük, hogy felvidítsák ezt a komor természetet. Ezek a gyerekek általában lassú észjárásúak, de kínosan gondosak és szorgalmasak. Ennek eredményeképpen gyakran sikeresek, különösen iskolai munkájukban, ahol más, okosabb gyerekek megbuknak. Iskolai átlageredményük valóban magas. Ösztönösen tisztelik a tanulást, és meglepően szorgalmasak. A nekik adott ösztöndíj nem vész el, és tanulmányaikat jó célra használják fel. Nem kedves természetűek, és szüleiknek keményen kell dolgozni, hogy el tudják tüntetni az intrikára való hajlamúkat. Ezek a gyerekek jó j olvasók, és az olvasás sokat segíthet. Ha a valódi természete túl durva, az idealizmus, emberi kedvesség és lelki finomság fejleszthető a legnemesebb irodalom olvasásával. Türelem szükséges ehhez, de mire valók a szülők, ha nem arra, hogy tanulmányozzák és irányítsák gyereküket?
 
 
A Bak, mint barát:
 
A Bak jegyűek tudnak szoros barátságot kötni, ha úgy döntenek. Lehet, hogy soha nem érdekes a velük való barátság, de ha az állandóság, biztonság és a megbízhatóság volnának a barátság egyedüli alkotói, ezeket a Bak jegyűek korlátlan mértékben tudnák nyújtani. Abban a ritka esetben, ha barátságot kötnek, egy életen át odaadóak. Általában ezek az emberek túl szűk látókörűek, előítéleteik vannak, kritikusak és hidegek ahhoz, hogy keressék a barátságot, és egy kicsit hasonlóan a Szűzhöz, mindenre és mindenkire gyanakodnak. Sokkal hevesebbek és erőszakosabbak azonban, mint a Szűz személy, és a nemtetszést sokkal jobban elfogadják, mint a “tetszést”. Majdnem azt lehet mondani, hogy utálják a bájt, és minden szépségre keserű kritikával és harapós megvetéssel válaszolnak. Természetes, hogy az ilyen jellem nem segíti a barátkozást, Az, hogy titokban saját vonzerejük hiányát vetik-e meg, és ezért lesz negatív a hozzáállásuk, más lapra tartozik, de bárhogy is legyen, a Bak jegyűek nem valami kielégítő barátok.
 
Bak, mint üzleti partner:
 
A Bak személy általában véve alkalmas az üzleti kapcsolatra. A szülöttek őszinték, megbízhatóak és fáradhatatlanul dolgoznak. Az üzlet és a kereskedelem területén különlegesen tehetségesek. Ezekből a kijelentésekből úgy tűnhet, hogy kivételesen jó partnerek, és az üzleti eljárások és rutin területén valóban majdnem tökéletesek. A Bak jegyében álló Holdat az “ördög képletének” nevezik, és bár a Nap hatása kevésbé erős, a tulajdonságok majdnem ugyanolyan ijesztőek, mint maga az elnevezés. Nem túl vonzó az olyan partnerrel való kapcsolat (bármennyire is keményen dolgozik az illető), aki ijesztő, mogorva (majdnem állati módon), dogmatikus és mindig az övé az utolsó szó. Durva, gyanakvó és határozott. Ezek a tulajdonságok nem megfelelőek egy ideális üzleti kapcsolatban, függetlenül attól, hogy mennyi tehetséggel párosul. A Bak személyek egyedül szeretnek dolgozni, és annyira részletes és alapos a munkájuk, hogy gyakran specialistának számítanak saját szakterületükön.
 
Bak helytállása a munkában:
 
A Bak személyt asztrológiai szempontból specialistának nevezhetjük: az a jellem, aki az üzletben vagy hivatásában egy kis területet kiválaszt, és tökélyre fejleszti azt. A tökéletességre való hajlam a Bak minden munkájában kitűnik. Szélsőségesen anyagias természetű emberek, és az üzleti életben is helyet csinálnak maguknak. A kereskedelem és az üzlet a legjobb területek a számukra, és ha minden jól megy, jó vezetők. Maga a jegy uralkodó típusú, és az erős Bak személy gyakran hatalmi pozíciót ér el. Bármely olyan területen, ahol a katonai fegyelem jelen van, a Bak személy otthon érzi magát. A tudomány területén ezek az emberek matematikai hátterű munkát választanak. A kémia, a hadtudományok, a csillagászat és a navigáció mind lehetőséget jelentenek a Bak személy számára.
 
A Bak és a pénz:
 
A Bak jegye a siker jegye és az üzleté is. Így könnyű megérteni, hogy a szülöttek, akár a Hold, akár a Nap áll a Bak jegyében, általában sikeresek az élet anyagi területén. A Bak jegyű férfiak, és még a nők is, tudják, hogyan kell pénzt csinálni. Lehet, hogy nem kimagaslóan okosak vagy kreatívak, de meg tudják tartóztatni magukat, és el tudják viselni a nélkülözést, hogy elérjenek egy célt, és beteljesítsenek egy ambíciót. A Bak jegyűeknél az ambíció gyakran anyagi jellegű, és ha a végeredmény fizetésemelés, ez teljesen összhangban van a jegy karakterével. Kitartással, állhatatottsággal, hűséggel és részletekbe menő pontossággal a Bakok elérik a gazdagságot épp ott, ahol a legtehetségesebb és legzseniálisabb típusok lemaradnak, vagy teljesen megbuknak.
 
Ki illik hozzá?
 
Bárki, aki komolyan veszi őt, a pénz és a karrier hasonló értékkel bír,  elért valamit a karrierjében, kellően türelmes és kitartó ahhoz, hogy a megépített falakon átjutva megismerje az igazi érzelmeit és a lelki világát.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények