A Transzcendens jövőbelátás titka, az Osho Zen Zarot

Amikor az élet látszólag bizonytalansággal és kétségekkel telik meg, gyakran hajlunk rá, hogy elkezdjünk egy olyan sugallat után kutatni, amelyből megtudhatjuk, hogy mi fog történni velünk a jövőben. Hogyan alakul az egészségünk? Mi lesz a gyerekeinkkel? Mi fog történni, ha így vagy úgy döntünk?

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 4.17 / 6 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

A hagyományos tarot kártyát leggyakrabban olyan módon használjuk, hogy az kielégítse a múlt és a jövő iránti kíváncsiságunkat. Az Osho Zen Tarot ehelyett azonban arra összpontosít, hogy az "itt és most" megértéséhez hozzon közel bennünket. A zen bölcsességre alapozza rendszerét, egy olyan bölcsességre, amely azt mondja, hogy a külvilágban történő dolgok pusztán a mi gondolatainkat és érzéseinket tükrözik vissza felénk, míg ha mi magunk nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mik azok a gondolatok és érzések. Így ahhoz segít hozzá bennünket, hogy figyelmünket a külső történésektől elfordítva tisztán megérthessük a saját szívünk legmélyén történő eseményeket.
 

A Tarot tudománya több ezer évre tekint vissza, már az ókori Egyiptomban, sőt talán még régebben ismerték. Európai használatára azonban csak a középkorból származnak az első utalások.

Egy legenda szerint a kártyák száma megegyezik a kisgyermek Sziddhárta herceg, későbbi Gautum Buddha, közvetlen születése után megtett lépéseinek számával. Hét lépést tett előre, majd vissza, és ezt mind a négy égtáj irányába megismételte, így ez az 56 lépés vált a Kis Arkánum modelljévé.

Bármit kérdezhetünk a tarot-tól, azonban tudnunk kell, hogy ez valójában egy segédeszköz, melynek segítségével feltárhatjuk azt, amit más most is tudunk. Bármilyen témában húzzunk is egy kártyát, az annak közvetlen tükörképét fogja mutatni, amit sokszor nem akarunk, vagy éppen képtelenek vagyunk felismerni az adott pillanatban. Mégis, csakis egy ítélkezéstől mentes felismerésen keresztül, egy elfogulatlan perspektívából szemlélve kaphatunk átfogó tapasztalatot mélységeinkről és magasságainkról.
 

 
A Zen Tarot üzenete december hónapra:

A Bolond minden pillanatban, minden egyes lépésével maga mögött hagyja  a múltat. Kezében a tisztaságát, az ártatlanságát és a bizalmát jelképező fehér rózsán kívül semmit nem visz magával. A Bolond mindig bízik. A Bolond minden negatív tapasztalata ellenére folyton csak bízik. Becsapod, ő mégis megbízik benned. Újra becsapod, ő továbbra is megbízik benned. Megint becsapod, és ő még mindig bízik benned. Aztán azt mondod: "ez egy bolond, ez semmiből sem tanul". Légy bolond, ne építs falat magad köré . Akármilyen élmény ér, hagyd, hogy megtörténjen, aztán hagyd magára. Mindig tísztitsd ki az elméd, újra meg újra. Halj meg minden pillanatban a múlt számára, hogy a jelened az "itt és most"-tal maradhass, mint egy újszülött csecsemő. Az elején nagyon nehéz dolgod lesz. Mindenki ki fog használni...de hadd tegyék. Szegények......Még ha megtévesztenek is, becsapnak, kirabolnak....hagyd, hogy megtörténjen, mert az AMI TÉNYLEG A TIÉD, SOHA NEM LEHET MÁSÉ.
 
Azt, ami valóban a tiéd, senki nem rabolhatja el tőled. Ha nem hagyod, hogy ezek az élethelyzetek beszennyezzenek, akkor megjelenik számodra a lehetőség, hogy legbelül eggyé válj önmagaddal. A kártya azt üzeni számodra, hogy most azonnal képes vagy bízni a megérzéseidben, abban hogy mit érzel helyesnek, akkor nem tévedhetsz el. Lehet, hogy tetteid "bolondnak" tűnnek mások szemében, talán még saját magad számára is, ha a racionális elméddel akarod elemezni őket. De a "nulladik" helyett elfoglaló Bolond a szám nélküli szám, ahol a bizalom és az ártatlanság a vezetőid, nem pedig a múlt tapasztalatai.
 
Az Osho Zen Tarot kétségtelenül nem egy hagyományos tarot kártya, hiszen nem jóslatokkal foglalkozik. Ez inkább egy transzcendens zen játék, amely a pillanatot tükrözi. Rendíthetetlenül, életek és összehasonlítások nélkül mutatja be, hogy mi van itt és most. Ez a "játék" egy hajnali kakasszó, mely segít felébreszteni érzékenységünket, bátorságunkat és egyéniségünket.


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények