A kilenc bölcsesség útja - Tibeti asztrológia

A tibeti asztrológia egy sokágú fa és szerteágazó gyökerekkel rendelkezik, négy jól elkülöníthető forrásból merít: a böm vallásból, a kínai és az indiai asztrológiából, valamint a buddhista Kalacakra Tantrából.
 
 
Forrás: Philippe Cornu - Tibeti asztrológia

Krősz Zsuzsa, asztrológusÉrtékelés: 4.07 / 128 szavazat

A szerző, a Csillagösvény Jósda weboldalán megjelent írások és cikkek átvételét, utánközlését, idézését,
csak és kizárólag az írás előtt feltünetett elérési linkes forrásmegjelöléssel engedélyezi!

A tibeti asztrológia közismert neve cirik, avagy a „számítások tudománya”. Nem csupán a jóslás művészete, hanem az idő ritmikus változásának és ciklusainak tanulmányozására is használják, minek következtében az időszámítás és a naptár összeállítása is a tibeti asztrológus hatáskörébe tartozik. Értékes kiegészítője a hagyományos gyógyászatnak is, segítve azt bizonyos diagnózisok megerősítésében, valamint gyógyszerek elkészítése és beadása legkedvezőbb időpontjának meghatározásában.
 
Számos buddhista és bön szertartás előkészítése és végrehajtása megköveteli az adott pillanat asztrológiai körülményeinek alapos ismeretét. Az asztrológia ugyancsak kulcsfontosságú az élet három legfontosabb mozzanatában, a születéskor, a házasságkötéskor és a halál bekövetkeztekor.
 
 
Az asztrológiai tehát mindenütt jelen van a tibetiek mindennapjaiban, mindig a vallásos élethez kapcsolódva. Tibetben az asztrológus leggyakrabban láma, de szerzetes vagy akár világi ember is lehet. A nagy kolostori intézményekben az asztrológus szerzetesek feladata volt a szertartások kedvező időpontjának meghatározása, vagy a vallási események és ünnepek naptárainak összeállítása. Az évkönyvek írásáért felelős asztrológusok havi és éves időjárásra, valamint a termésre vonatkozó előrejelzést is készítettek.
 
Az asztrológus, ha gyerek született, az asztrológus elkészítette a horoszkópját és meghatározta, hogy milyen szertartások szükségesek a negatív bolygóhatások kiküszöbölésére és a gyerek életének védelmére. Az asztrológus a házasságkötésnél is fontos szerepet játszott: ellenőrizte az ifjú pár asztrológiai képleteit és összehasonlította horoszkópjaikat. A legjelentőségteljesebb házasságok esetén az asztrológus megállapította a szertartások legkedvezőbb időpontját, hogy a család jövőbeni jólétet biztosítsa. A halál pillanatában az asztrológus egy speciális horoszkópot készített el a "halottak horoszkópja" előírásainak megfelelően, így meghatározva a temetési szertartás mikéntjét. A halál pillanatában és az elhunyt asztrológiai jellemzőit figyelembe véve megállapította a pillanatot, mikor az elhunytat ki kell vinni a házból, az irányt, amelybe szállítani kell, és a módot, ahogyan a szertartást el kell végezni. A temetési előkészületeket az elemekkel összhangban végezték: Levegő (a holttest feldarabolása és különböző részeinek a keselyűk számára felajánlása); Tűz (halotti máglya); Föld (temetés); Víz (folyóba merítés). Az "Égbe temetkezés" volt a leginkább fában és puha talajban szegény területeken. Az asztrológia a mai napig megőrizte fontos szerepét a tibetiek között, valamint most már nyugaton is számosan kezdik tanulmányozni.
 
Fehér 1 - Parkha Kham: 1927, 1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990, 1999, 2008. 
 
Fekete 2 - Parkha Khön: 1926, 1935, 1944, 1953, 1962, 1971, 1980, 1989, 1998, 2007.
 
 Kék 3 - Parkha Cin: 1925, 1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006. 
 
Zöld 4 - Parkha Zön: 1924, 1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005.
 
 Sárga 5 - Parkha Böm: 1923, 1932, 1941, 1950, 1959, 1968, 1977, 1986, 1995, 2004. 
 
Fehér 6 - Parkha Khen: 1922, 1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003.
 
 Vörös 7 - Parkha Da: 1921, 1930, 1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002. 
 
Fehér 8 - Parkha Kin: 1920, 1929, 1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001.
 
 Vörös 9 - Parkha Li: 1919, 1928, 1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000.
 
 
Fehér 1 - Parkha Khan
 
Jellemzője: Intuitív, beleérző, adakozó, ennél fogva sebezhető és könnyen kizsákmányolható. Olykor a viselkedése zavart, kevésbé ambiciózus. A helyzetekhez inkább passzívan alkalmazkodik, nem harcol. Szerencsés életszakasz: 35–38. életév. Egészség: Hajlam gyógyszerfüggőségre, hangulata változékony, érzékeny testtája a veséje, a hólyag. Egész életében a középúton halad, nem nagy áldozat tőle szerényen élni, mérsékelten költekezni. Feladatod, hogy környezeted hasznára légy, ezért az égiek rendkívüli beleérző-képességgel ruháztak fel. Gondot okozhat azonban, hogy mások testi-lelki jólétét szem előtt tartva megfeledkezel saját vágyaidról, ezért a karrieredben nehezen tudsz érvényesülni. A helyzetet súlyosbítja, hogy érzékenységedből fakadóan a környezetből érkező negatív impulzusok is elbizonytalanítanak. Ami az anyagiakat illeti, hajlamos vagy a passzivitásra igaz, hogy eközben jól sáfárkodsz azzal, amit megkeresel, így nagyobb pénzügyi mélypontokra nem kell számítanod.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Fejleszd ki magadban a lehatárolódás képességét. Merj nemet mondani azokra a kérésekre, melyek teljesítése túlságosan nagy terhet jelent számodra. Ötleteidet, elképzeléseidet ne rejtsd véka alá, megvalósításuk érdekében pedig ne félj felvállalni egy-egy konfliktust.
 
 
Fekete 2 - Parkha Khön
 
Jellemzője: Szeretetre méltó, konvencionális gondolkodású, nem kezdeményez, inkább azt várja, hogy őt szólítsák meg. Kitűnő munkaerő, megbízható, intelligens, a párkapcsolatban ő a figyelmesebb. Ugyan nem tartozik a konyhatündérek táborába, de imádja az édességeket. Szerencsés életszakasz: 45–47. életév. Egészség: Emésztőszervi problémák, a háttal, valamint a vérrel kapcsolatos betegségek is kialakulhatnak. Érzékeny szerve a bőre. Ami az életedbenkatasztrófát jelenthet, az a spekuláció, a tisztesség útjáról való letérés. Kedvességedhez megbízhatóság és kiszámíthatóság társul, így nem csoda, hogy sokan szeretnek és tisztelnek. Ugyanakkor hajlamos vagy túlságosan is ragaszkodni a jól bevált dolgokhoz, akkor is, ha azok már elavultak, így az élet bármely területén elszalaszthatod a továbblépést felkínáló lehetőségeket. Párkapcsolatban gondot okozhat, hogy - bár alapvetően melegszívű vagy - nehezen juttatod kifejezésre mindazt, amit a másik ember iránt érzel. A pénzügyeket illetően általában a járt utat választod, ezért az anyagi helyzeted viszonylag kiszámítható, ám nagyobb kiugrásra nem számíthatsz.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Ne félj a változástól és a változtatástól még akkor se, ha mindez esetenként hordoz magában némi kockázatot. Érdemes fejlesztened női oldaladat, valamint az ahhoz kapcsolódó tulajdonságokat, mint a gyengédség vagy az intuíció. Ennek köszönhetően érzelmeid kinyilvánítása sem esik majd nehezedre. Segítségedre lehetnek ebben az energiaáramlást elősegítő mozgásformák, például a jóga vagy a tánc.
 
 
Kék 3 - Parkha Cin
 
Jellemzője: Független egyéniség, aki tele van optimizmussal, lendülettel, idősebb korában is fiatalokkal barátkozik. A társaság középpontja, remek mesélő, ambiciózus, hajlamos a türelmetlenségre, a makacsságra, és hitvallása, hogy az életben minden lehetséges, csak akarni kell. Szerencsés életszakasz: 34–38. életév. Egészség: Érzékeny testtája a lába, hajlamos a visszerek, a seprűér kialakulására. Mentális és idegi problémák is létrejöhetnek. Inkább tücsök, mint hangya. Nem tartozol a gyűjtögetők, kuporgatók táborába, amit keresel, azt el is költöd. Határozott és dinamikus személyiség vagy, tele derűvel az a fajta ember, aki sohasem öregszik meg. Nem csoda, hogy akarva-akaratlanul a társaság középpontjába kerülsz. Ugyanakkor hajlamos vagy a konfrontációra, esetenként olyan helyzeteket eredményezve, melyek némi belátás révén elkerülhetőek lennének. Így, bár alapvetően jól érvényesülsz az egzisztencia és a karrier terén, adódhatnak kisebb-nagyobb mélypontok az életedben. Bár nagyon tudsz szeretni, hevességed a párkapcsolatodban is nehézségeket okozhat.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Ne a különbséget, hanem a hasonlóságot keresd a másik emberben - ily módon számos felesleges konfliktushelyzetet előzhetsz meg. Tudatosan fejleszd magadban az olyan tulajdonságokat, mint az elfogadásra való képesség és az önfegyelem. Belső békéd megtalálásában segíthet a relaxáció vagy a meditáció gyakorlása.
 
 
Zöld 4 - Parkha Zön
 
Jellemzője: Engedelmes, jóravaló, akinek nagy hibája a döntésképtelenség és a kevéske akaraterő. Csapongó, gyorsan tud egyik témáról a másikra váltani. Stílusa könnyed, kifelé nyitott, mosolygós, barátságos, belül makacs. Szerencsés életszakasz: 39 éves koráig. Egészség: Reggelente ingerlékeny, hajlamos a légző-, valamint emésztőszervi problémákra, könnyebben elkapja a fertőzéseket, a vírusokat. A nemi szervek is könnyebben betegszenek meg. Ha más osztja be a pénzét, biztonságban érzi magát. Életében többször lopják meg. Megjelenésed és stílusosságod révén önkéntelenül is felhívod magadra a figyelmet, mégpedig a szó pozitív értelmében. Tudod, hogyan tehetsz jó benyomást másokra, aminek az élet minden területén nagy hasznát veheted. Az ígéretes kezdet után nem minden esetben sikerül elérni a célodat. Ennek oka, hogy a látszat ellenére önbizalmad némiképp ingatag lábakon áll. Ráadásul, mivel senkit sem akarsz megbántani, nehezen foglalsz állást, ami hátráltathat a boldogulásban.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Fejleszd ki magadban az olyan tulajdonságokat, mint az önfegyelem és az állhatatosság. Akaratod erősítésében segítségedre lehet valamely keleti harcművészet, de a kardió jellegű mozgások is ajánlottak számodra. A legfontosabb persze az, hogy benned megérlelődjön az elhatározás. Érdemes túltenned magad az átmeneti kellemetlenségeken, a végeredmény ugyanis bőségesen kárpótol majd mindezért.
 
 
Sárga 5 - Parkha Böm
 
Jellemzője: Hajlamos a szélsőséges viselkedésre, vagy nagyon kedves, vagy elviselhetetlenül utálatos. Hajlamos a lustaságra, a kicsapongó életre, a romlottságra. Nagy a szeretetigénye, a szerelemben szenvedélyes, a párkapcsolatban uralkodni akar. Szakmájában nagy karriert fut be. Szerencsés életszakasz: 42 éves kora után köszönt be. Egészség: Könnyen belázasodik, hajlamos a magas vérnyomásra, a vérkeringési problémákra, valamint az emésztőszerve sem a legerősebb. Nincs olyan anyagi csapás, amelyből ne tudna felállni. Hajlamos a szerencsejátékra, önmagával szűkmarkú. Tele vagy szebbnél szebb érzelmekkel, amihez nagyfokú szeretetigény párosul. Ám nem mindig találod meg a hangot környezeteddel. A kedélyállapotod ugyanis úgy változik, mint az időjárás, és ennek függvényében megnyilvánulásaid is végletesek lehetnek. Mivel így akaratod ellenére is megbánthatsz másokat, baráti köröd összetétele időről időre változhat, ráadásul azt a társat is nehezen találod meg, aki mellett lehorgonyozhatsz. Mindazonáltal a munka terén és az anyagiakat illetően egyaránt jól boldogulhatsz, köszönhetően éles eszednek és rendkívüli akaraterődnek.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Környezetedhez való viszonyodon nagymértékben javíthatsz, ha kifejleszted magadban az önfegyelmet, amihez a gyakorlás jelenti a kulcsot. Mielőtt csípőből reagálnál a körülötted lévők megnyilvánulásaira, számolj el magadban háromig, még jobb, ha néhány pillanat erejéig beleképzeled magad a másik ember helyébe.
 
 
Fehér 6 - Parkha Khen
 
Jellemzője: Spontán, spiritualitással átitatott személyiség, aki találékony, kreatív. Vezetői adottságokkal született, hódító, uralkodó személyiség. Hiú, hajlamos a beképzelt viselkedésre, retteg a bukástól. Szerencsés életszakasz: 28–33. életév. Egészség: Hajlamos a túlvállalásra, agyonhajszolja magát, gyakrabban jelentkezik nála fejfájás, szédülés, láz. Érzékeny szerve a tüdeje, a szíve. Rafinált, ha pénzről van szó. Rendkívül ügyes, bátor, ezért jobban áll anyagilag, mint az átlag. Az égiek kiváló irányító képességekkel ruháztak fel, így minden esélyed megvan arra, hogy előbb-utóbb vezető pozícióba kerülj. Az sem kizárt, hogy idővel kezedbe veszed a sorsod, és saját vállalkozást alapítasz. Döntéseid során nemritkán háttérbe szorítod a racionalitást, és hagyod, hogy intuíciód vezessen egyebek között ez az oka annak, hogy a mások számára kilátástalannak tűnő helyzetekből is megtalálod a kiutat. Az emberi kapcsolatok terén azonban már akadhatnak gondjaid sérülékenységedből adódóan ugyanis hajlamos vagy a valóságosnál magabiztosabbnak, keményebbnek mutatni magad.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Nyisd meg a szíved, és az arra érdemes emberek előtt ne félj megmutatni sebezhetőségedet. Az érzelmi blokkok feloldásában segítségedre lehetnek a nőies mozgásformák, mint a jógatánc, de bármilyen tanult vagy spontán tánc megfelel a célnak. Jót tesz az is, ha elmélyíted a természettel való kapcsolatodat. Magas fokú intuíciódat még tovább fejlesztheted álmaid lejegyzése és értelmezése révén.
 
 
Vörös 7 - Parkha Da
 
Jellemzője: Közlékeny, hajlamos a pletykára, kitűnő szónok, a fellépése magabiztos. Fontosak számára a külsőségek, az első benyomás, gyors a felfogása, odafigyel a részletekre, és pontosan tudja, hogy az érvényesülésben a kapcsolatok a legfontosabbak. Érzékeny, érzéki, ha párt választ, fontos, hogy az együttélés során is szabad maradjon. Szerencsés életszakasz: 36–40 éves kor. Egészség: Gyomor-, valamint hasi problémák jelentkezhetnek, a szájüregben is könnyebben alakulhatnak ki betegségek. Jelmondata: „Élvezzük az életet, és költsük el, amink van!” Nagy vagyonra nem tesz szert. Legfőbb erősséged kiváló kommunikációs képességedben rejlik - ami azonban a legfőbb buktatód is. Ha jól használod, az élet valamennyi területén megkönnyíti számodra a boldogulást, ám, ha a sikeren felbuzdulva elveted a sulykot, és túlságosan is közlékennyé válsz, elveszítheted mindazt, amit addig elértél. Párkapcsolatban hajlamos vagy végletesen megnyilvánulni - bár alapvetően érzékeny ember vagy, a szabadság iránti vágy is szüntelenül dolgozik benned, a másik félnek pedig előbb-utóbb elfogyhat a türelme. Az sem kizárt, hogy te lépsz ki a kapcsolatból, holott az egyedüllét még a kötöttségeknél is jobban megvisel.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Bár jellemzően naprakész ismeretekkel rendelkezel, ezt nem szükséges lépten-nyomon éreztetni a környezeteddel, mert többekben ellenszenvet kelt. Mielőtt megszólalsz, gondold végig, ki előtt teszed ezt - szavaid ugyanis eljuthatnak feletteseidhez is, aminek a karrieredre nézve beláthatatlan következményei lehetnek. A párkapcsolatot illetően tanúsíts nagyobb kompromisszumkészséget vagy döntsd el, hogy a szeretetteljes háttér vagy a teljes függetlenség fontosabb-e számodra
 
 
Fehér 8 - Parkha Din
 
Jellemzője: Önfejű, makacsul ragaszkodik elképzeléseihez, nézeteihez. Konzervatív gondolkodású, ápolja a hagyományokat, és olykor véleményét másokra erőlteti. Rendkívüli erőt sugároz, kapcsolatai lassan alakulnak, és az élete végéig kitartanak. Hűséges, házassága bizalmon alapul. Szerencsés életszakasz: 49–55. életév. Egészség: Idegrendszeri problémák, a hát és a váll területe érzékeny, meszesedés, csontritkulás, székrekedés felléphet. Úgy vonzza a pénzt, mint mágnes a vasat, ért a befektetésekhez, takarékos, idősebb korában kevéssel beéri, de van mit aprítania a tejbe. Környezeted tisztel és becsül lelkiismeretességedért és kitartásodért. Amit egyszer elhatározol, tűzön-vízen keresztülviszed elsősorban nem is a saját, hanem a számodra fontos emberek érdekeit szem előtt tartva. Nem véletlen, hogy sokan már a puszta jelenlétedből is erőt merítenek. Megesik azonban, hogy állhatatosságod makacsságba fordul, és még akkor is nehezen szánod rá magad a változtatásra, amikor a korábban bevált szisztéma már nyilvánvalóan nem működik. Párkapcsolatban lojálisnak bizonyulsz, ám megeshet, hogy akkor is ragaszkodsz hozzá, ha már semmit nem tudtok nyújtani egymásnak a másik emberrel.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
Néha merj ösztönösen cselekedni, döntéseid során pedig az intellektusod mellett hallgass a megérzésedre is. Időnként gondolj magadra is, mert az erőn felüli teljesítés előbb-utóbb vészesen leapasztja energiatartalékaidat. Ha jelenlegi párkapcsolatodban nem találod a kiteljesedést, gondolkodj el rajta, nem lenne-e jobb mindkettőtöknek, ha valaki más mellett keresnétek a boldogságot. Ám, ha teljes is közöttetek az összhang, csempéssz egy kis spontaneitást hétköznapjaitokba.
 
 
Vörös 9 - Parkha Li
 
Jellemzője: Nyitott, érzékeny, érzelmes személyiség. Irigyelt, fényűző életstílust folytat, amelyben a külsőségek játsszák a főszerepet. Túlságosan kritikus, mert magasra teszi másokkal szemben a mércét. A szerelemben szavakkal csábít, rendkívül színes a fantáziája, hajlamos a féltékenységre, és a másikat a tulajdonaként kezelni. Szerencsés életszakasz: 24–29. életév. Egészség: Az idegei, a szíve gyengébb, élete során a szemével problémák alakulhatnak ki. Fontos számára a pénz, de nincs elég kitartása a megkeresésére. Ezért ritkán van saját vagyona, legfeljebb a partnere vagy örökség révén jut hozzá. Nyitott, elfogadó személyiség vagy, miközben képes vagy mindenkinél keményebben dolgozni. Ennek köszönhetően a szakmádban előbb-utóbb megtalálod a helyed, sőt, egyre feljebb lépkedsz a ranglétrán, és az egzisztencia megteremtése sem jelent neked leküzdhetetlen akadályt. Akkor érzed magad igazán boldognak, ha mindazt, amit elértél, a számodra kedves emberekkel is megoszthatod. Csapdát jelent számodra, hogy - bár tudod, valójában a belső értékek számítanak , hajlamos vagy túlzott jelentőséget tulajdonítani a külsőségeknek, mivel úgy érezheted, ezek által nyerheted el a környezetedben lévők szeretetét és tiszteletét.
 
Az utad a kiteljesedéshez
 
A legfontosabb, hogy megtanulj kikapcsolódni, mivel az állandó megfelelési vágyadból fakadóan testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt kizsigerelheted magad, aminek - céloddal ellentétben - szociális és társas kapcsolataid is kárát láthatják. Hidd el, hogy éppen eléggé szerethető vagy önmagadért - felesleges hát erőn felüli energiákat ölni abba, hogy mindig a legjobb oldaladat mutasd a külvilág felé.
 
 


Krősz Zsuzsa


Rólunk mondták

További vélemények